Alfa Romeo oduvek ima znak koji je privlačio mnoge, jer se na njemu "mnogo toga dešava". Sa leve strane se nalazi crveni krst na beloj podlozi, dok je na desnoj strani zmija koja u ustima drži dečaka. Ipak, mnogi zapravo ne znaju koja je istorija ovog znaka i kakva priča stoji iza njega.

 

Naime, italijanski kaligraf Romano Kataneo nacrtao je znak Alfa Romea 1910. godine. U kružnu osnovu podeljenu po vertikali on je na desnu stranu ugradio “bisione”, zmiju koja u ustima drži dečaka.

Ovaj element se nalazio na grbu Viskontija, vladara Milana u 14. veku. Sa leve strane se nalazi crveni krst na beloj podlozi, zaštitni znak dvorca Sforca, prenosi magazinauto.com.

Kada je 1918. godine firmu kupio Nokola Romeo, znak je promenjen. Dodat mu je obod plave boje sa tekstom “Alfa Romeo Milano” i ocilima kraljevske porodice Savoj.

Znak je promenjen 1925. godine, kada je Alfa osvojila svetski šampionat, a dodat mi je lovorov venac.

Sledeća promena se dogodila 1946. kada je Italija postala republika, a tada su kraljevska ocila zamenjena linijama. Sa oboda amblema je nestalo ime Milano 1970. godine, kada je kompanija otvorila svoju fabriku u Napulju.