PRIPREMITE SE ZA ZIMU: Ovako će vaši dvotočkaši spremno dočekati hladne dane

motor
pixabay

Najstrastveniji bajkeri će voziti svoje motocikle i tokom zime, ali će većina ljubitelja dvotočkaša ipak odustati, sa dolaskom hladnijeg vremena.

 

Kako pripremiti motocikl za mirovanje i gde ga skloniti, pitanja su koja sa dolaskom jeseni muče svakog vlasnika.

Niske temperature, kiša i mraz samo su neki od neželjenih činioca, koji na motociklu mogu izazvati ozbiljne posledice. Najopasnija je vlaga koja izaziva koroziju metalnih delova čak i i unutrašnjosti agregata.

Ako ne posedujete vlastitu garažu, a niste u mogućnosti da je zakupite, preostaju vam dve opcije: ostaviti svog ljubimca kod prijatelja ili ga jednostavno pokrivenog parkirati pod vedrim nebom.

Ova poslednja, najučestalija solucija ujedno je i najzahtevnija. Pre pokrivanja odgovarajućim nepropusnim pokrivačem (ceradom), zbog delimičnog spoljnog uticaja, motocikl treba dobro zaštititi. U tu svrhu navodimo nekoliko korisnih saveta koji će pomoći vama i vašem mezimcu da se i u zimi održi “u formi”.

Popravke i servisi

Ako motocikl ne nameravate voziti tokom zime, ne čekajte zadnji čas da biste ga pripremili za novu sezonu. Početkom svakog proleća specijalizovane servisne radionice su pretrpane, pa je velike servise bolje obaviti zimi kada mehaničari imaju manje posla.

Pre zime, bez obzira na to da li nastavljate sa vožnjom ili odlažete motocikl, potrebno je detaljno proveriti sve vitalne mehaničke komponente. Važno je posvetiti pažnju svetlima i pokazivačima smera.
   
Vožnja zimi

Vožnja u zimskim uslovima takođe zahteva odgovarajuću pripremu. Osim standardne provere kapaciteta akumulatora i kvaliteta antifriza, potrebno je iznova podesiti paljenje, a svećicu očistiti ili zameniti novom.

Pažnju treba obratiti na gume koje na hladnoj podlozi slabije prijanjaju, pa je poželjno da nisu istrošene.

Zimska oprema

Kapa, rukavice, potkošulja i pantalone, izrađeni od specijalnog nepropusnog materijala, sprečiće neprijatno smrzavanje i omogućiti vožnju na niskim temperaturama. Jaču zaštitu pružaju kombinezoni izrađeni od nepropusnih materijala.
  loading...