PRLJAVIJI OD KANTE ZA ĐUBRE: Loše navike mnogih vozača od auta stvaraju LEGLO BAKTERIJA!

Kola
Pixabay.com

Mnogi vozači svakog dana provode sate za volanom svog automobila, pritom ne sluteći kolika količina prljavštine ostaje u vozilu čak i u slučaju da se redovno čisti.

 

Najnovija istraživanja kažu da svega tri odsto vozača čisti svoj auto jednom godišnje, a 47 odsto priznaje da se higijenom vozila bavi tek kad ono izgleda isuviše prljavo. Čak tri od pet automobila, po karakteristikama svog enterijera, gomilaju više bakterija nego jedna kanta za smeće.

Naučnici su do ovog poražavajućeg podatka došli uzimanjem briseva sa volana, menjača, ručne kočnice i ručice na prednjim vratima.

– Automobili danas imaju mnogo veću važnost od one koja se pridaje sredstvu koje će nas odvesti od jedne do druge tačke. Vožnja je postala mnogo udobnija, pa se automobili po značaju ne razlikuju mnogo od kuhinje ili spavaće sobe – kaže direktor britanske kompanije za podršku tehničkim inovacijama Pol Moris.

Činjenica je da mnogi vozači na putu od kuće do posla provedu u automobilu i puna dva sata. Zbog toga nemaju mnogo izbora gde će jesti, a često se u vozilu pronađu deca ili kućni ljubimci kojima je nemoguće objasniti kako na pravi način održavati higijenu u vozilu.

Sa mnogobrojnim aktivnostima koje se odvijaju u toku vožnje raste i rizik od opasnih infekcija.

– Video sam kako čovek pere zube dok vozi. Ovaj postupak na veoma skučenom  i neadekvatnom prostoru pruža mogućnost bakterijama da se množe. Volan, menjač ili pomoćne ručice su leglo bakterija. Zbog toga je važno da ih češće nego što je uobičajeno obrišemo antibakterijskim sredstvom – dodaje Moris.