PROVERITE SVOJE ZNANJE: Svaki pouzdan vozač MORA DA ZNA ovih 11 trikova

Biti iskusan vozač ne znači da znate sve o automobilima. Da je sredstvo za pranje posuđa zapravo korisno za čišćenje prozora ili da čarape mogu da spreče zamrzavanje brisača zimi, samo su neki od praktičnih trikova koje želite da zapamtite. Bright Side je otkrio neke od neverovatnih saveta za čuvanje i održavanje vašeg limenog ljubimca koje bi svaki iskusni vozač trebalo da zna.

auto
pixabay

Uštedite gorivo uklanjanjem nepotrebnog tereta iz automobila

Kladimo se da većina vas ima hrpu teških stvari u autu koje vam nisu poslužile duže vreme. Problem je u tome što se potrošnja goriva povećava što je veća težina u automobilu jer motor treba da sagoreva više goriva kako bi ubrzao i održao kretanje. Stoga se rešite svih nepotrebnih stvari i tako uštedite gorivo.

Sredstvom za pranje posuđa uklonite mast s prozora

Tekuće sredstvo za pranje posuđa može da bude jako dobar i jeftin način za čišćenje prozora i vetrobrana nakon godina upotrebe automobila. Otiske prstiju, mrlje, masnoću i ptičji izmet nakon nekog vremena je teško potpuno ukloniti običnim sredstvom za pranje stakla. Vlažnom krpicom i kapljicom deterdženta očistite stakla na automobilu pa ih nakon toga prebrišite sredstvom za čišćenje stakla kako bi bila besprekorno čista.

Strelica pored ikone za gorivo na upravljačkoj ploči pokazuje na kojoj je strani rezervoar

Većina ljudi je bar jednom stala na pogrešnu stranu na benzinskoj pumpi, zaboravivši s koje je strane rezervoar za točenje goriva. Ono što većina ne zna (ili nikada zapravo nije primetila) jeste da nam ikona za gorivo na upravljačkoj tabli malom strelicom pokazuje na kojoj je strani rezervoar.

Koristite dugme za recirkulaciju vazduha kada se zaglavite u saobraćaju

Mnogi zaboravljaju na ovo dugme na kontrolnoj tabli automobila, a on zapravo ima svoju (odličnu) svrhu. Pomoću njega se recirkulira vazduh unutar vašeg automobila, umesto da ga izvlači spolja. Mogao bi da vam koristi kada zaglavite u saobraćaju kako biste izbegli da vazduh zagađen gasovima iz ostalih auta uđe u vaš. Samo pritisnite dugme za recirkulaciju kako biste isključili dovod vazduha spolja. To možete da učinite i tokom leta kako biste ohladili i osvežili unutrašnjost automobila.

Čarape na brisačima vetrobranskog stakla

Izlazak iz kuće rano ujutru tokom zime može da bude težak, pogotovo ako vam se, osim vetrobranskog stakla, zamrznu i brisači. Kako biste sprečili njihovo zamrzavanje, preko noći ih podignite i pokrijte starim čarapama. To će ih štititi od raznih štetnih uticaja kao što su sneg, led, kiša i ekstremna hladnoća.

Koristite GPS kako biste zapamtili gde ste parkirali

Svima se barem jednom dogodilo da nisu mogli da se sete gde su tačno parkirali automobil. Siguran način da zapamtite gde ste ga ostavili jeste da koristite GPS na svom mobilnom telefonu. Jednostavno se locirajte prilikom parkiranja i zapamtite lokaciju u svojem uređaju. Tako možete da budete sigurni da vam ni nepoznat grad ni preveliki parking neće stvoriti problem.

Vlažnim novinama uklonite nalepnice s branika

Skidanje nalepnice sa branika nakon duže vremena može da bude prava muka, ali i da ostavi ružan trag na vašem automobilu. Kako biste to izbegli, koristite stare novine koje ste prethodno navlažili toplom vodom. Nalepnicu takođe navlažite toplom vodom pa preko nje stavite novine (dovoljno vlažne da se zalepe za branik). Pričekajte 10 minuta da voda prodre i otopi lepak, pa karticom ili strugalicom lagano prođite preko novina – nalepnica će otpasti sa njima. Ako se koji deo nalepnice nije skinuo, ponovite postupak.

Za udubljenja koristite odčepljivač odvoda

Odčepljivač odvoda je zapravo vrlo koristan i izvan kuhinje i kupatila. Ako na svom automobilu imate udubljenje koje biste voleli da poravnate, uzmite gumeni odčepljivač, navlažite i njega i udubljenje vrućom vodom, pa “pumpajte” kao što biste to radili da odčepljujete odvod. Proces ponavljajte sve dok lim ne bude potpuno ravan.

Uklonite rđu koka-kolom

Koca-kola može da bude koristan i jeftin način za uklanjanja mrlja i rđe sa metala i njihovih legura, zahvaljujući svojoj fosfornoj kiselini. Samo poprskajte željenu zarđalu površinu kolom i pomoću četke (ili četkice za zube, ako je područje manje) dobro izribajte. Nakon toga područje očistite vodom kako biste uklonili lepljivost i tragove čišćenja.

Daljinski upravljač automobila držite odvojeno od ključeva

Ovo je stvar zdravog razuma – daljinski upravljač je zgodno držati odvojeno od ključeva automobila u slučaju da vas opljačkaju, izbace iz automobila ili ga izgubite. Barem će vam ostati ključevi kojima možete ući i pokrenuti auto.

U zimskim mesecima ne pokrećite automobil odmah

Baš kao i gotovo svi i sve, ni akumulatori u automobilu ne uživaju u ekstremno niskim temperaturama. Zapravo, niske temperature tokom zime mogu da budu stvarno štetne za akumulator ako ga najpre ne zagrejete. Samo uključite kratka svetla i motor automobila kako bi se ugrejao, a pritom možete da pokrenete i radio i poslušate koju pesmu dok čekate vreme za polazak.