RAKETA KOJU ŽELI SVAKI MUŠKARAC: Novo Meklarenovo čedo košta MILION dolara, a nazvan je po AIRTONU SENI! (VIDEO)

McLaren Senna
YouTube Printscreen

Nakon nekoliko tizsera objavljenih na internetu, izgled "McLarena Senna" je potpuno otkriven.

 

Superautomobil nazvan po legendarnom brazilskom vozaču Formule 1 Airtonu Seni postaće kompanijin model koji je najviše fokusiran na stazu, ali uz to i potpuno legalan za putničku vožnju. Radi se o novom članu Ultimate Series serije, a biće proizveden u svega 500 primeraka. Od svakog prodatog automobila će koristi imati Fondacija Sena. Kao što se moglo i očekivati, svi automobili su već rezervisani, a cena jednog iznosi milion dolara.

Automobil je zahvaljujući dizajnu izuzetno aerodinamičan, a fokus je bio na smanjenju otpora vazduha i poboljšanju hlađenja. 

U unutrašnjosti dominiraju karbonska vlakna, a ona uopšte nije siromašna jer je tu “infotainment” sistem, sklopivi ekran za vozača, audio sistem, a na raspolaganju je čak i kamera za pomoć pri kretanju unazad. Svaki automobil će se razlikovati po sedištima od karbona, a svako sedište će biti prilagođeno vlasniku.

“McLaren Senna” pokreće 4,0-litarski V8 biturbo motor, koji isporučuje 789 KS i 800 Nm obrtnog momenta, što znači povećanje od 79 KS i 30 Nm u odnosu na isti motor koji pokreće model 720S. Osim što je snažniji, Sena je i lakši za 85 kg u odnosu na 720S, tako da njegova težina iznosi 1.198 kg.

Podaci o performansama trenutno nisu dostupni, ali iz McLarena poručuju da je automobil prava raketa sa “divljim performansama”.

Treba reći da je u razvoju automobila direktno učestvovao Airtonov nećak Bruno Sena.

Proizvodnja počinje u trećem kvartalu 2018. godine, a automobil će debitovati u martu na Sajmu automobila u Ženevi.