RASKRSNICE NIKAD BEZBEDNIJE: Vozači gledaju “kroz zidove” uz pomoć genijalnog izuma (FOTO)

Honda razvija sistem koji omogućava vozaču potpun pregled nad situacijom u saobraćaju.

Gužva
Beta/MILOS MISKOV

“Smart Intersection” je komunikacijski sistem koji Honda razvija u saradnji sa gradskim vlastima Merisvila, a temelji se na tehnologiji komunikacije svih dostupnih sistema s vozilom. Cilj je jasan, a to je svesti verovatnoću sudara u raskrsnicama na najmanju moguću meru. A to je bitno jer statistika kaže da se 40 % saobraćajnih nesreća dogodi u raskrsnici. Neretko su to teške nesreće sa smrtno stradalima, pa tako u Americi na ovaj tip nesreće otpada 20% od 35.000 poginulih u saobraćaju godišnje.

Hondin sistem koristi uslugu kamera sa raskrsnica koje komuniciraju sa vozilom i putem softvera za prepoznavanje omogućavaju vozaču da doslovno vidi kroz zgrade i ostale prepreke. Četiri kamere pokrivaju jednu raskrsnicu a to omogućava potpun pregled raskrsnica za vozača automobila koji prilazi. U ptičjoj perspektivi pokriva se prostor radijusa do 100 metara.

Za proveru ove tehnologije Honda će koristiti oko 200 test vozila, a pokaže li se sistem delotvornim, velika je verovatnoća da će se primeniti i u drugim gradovima.