REDOVNA POJAVA NA SRPSKIM PUTEVIMA: Vozači često prave ovaj prekršaj, a kazna je 5000 dinara!

Iza bahatog ponašanja vozača često stoji neznanje, a jedan saobraćajni prekršaj koji se svakodnevno ponavlja na srpskim putevima ugrožava bezbednost i rapidno smanjuje kućni budžet.

auto put
Print screen/You Tube

Direktor Komiteta za bezbednost u saobraćaju Damir Okanović, savetuje vozače da tokom sezone odmora kada se upuštaju u duže relacije, održavaju bezbedno rastojanje, ne prekoračuju brzinu, vezuju pojase, budu strpljivi i odmorni.

On ukazuje na još jednu čestu pojavu, koja utiče na bezbednost učesnika u saobraćaju, ali može i te kako da udari po džepu.

– U želji da što pre stignu do mora i nadoknade vreme izgubljeno na graničnom prelazu, vozači brzaju. Međutim, većina nije svesna da levu traku ne smeju da koriste za brzu vožnju, već samo za preticanje, a kazna za takvo ponašanje iznosi 5.000 dinara – kaže Okanović.

– Vozači se često vode sledećim modelom: “Nalazim se u najbržoj traci i vozim maksimalnom dozvoljenom brzinom, ovaj koji hoće da me obiđe, morao bi da vozi brže od mene, a to nije dozvoljeno. Dakle, neću da se sklonim – ističe Okanović.

– To nije ispravno. Tokom obilaženja, vozilo, sa uključenim migavcem, prelazi iz srednje u levu traku, ali je nakon izvršenog preticanja dužno i da se vrati u srednju traku. Time omogućava i drugim vozilima da izvrše preticanje – kaže Okanović.