REŠITE SE NAJVEĆEG PROBLEMA: Evo kako da vam ne ledi šoferšajbna

Šoferšajbna
Pixabay.com

Kupili ste sredstvo za pranje stakla na kojem piše da je za niske temperature, ali kada ga prskate vetrobranska stakla ipak mrznu. Evo zašto.

 

Prvo, proverite da li ste kupili sredstvo za pranje koje je za ekstremno niske temperature.

Drugo, proverite sastav na deklaraciji: da li sadrži metil alkohol, metanol, što nije dobro rešenje. U tom slučaju, ne samo da neće sačuvati od leda staklo na vašem automobilu, već nije zdravo ni da ga udišete prilikom prskanja, a i zapaljivo je, što često piše na pakovanju – da je zabranjeno pušenje prilikom upotrebe.

Zato, za pranje vetrobranskog stakla kupujte sredstva koja sadrže etanol, i to od proverenih proizvođača.

Ne štedite na tome, jer zima će proći, a svoj automobil treba da vozite još dugo, a o tome koliko je nebezbedno voziti kada stakla imaju led, da ne pričamo.

Ukoliko niste sigurni da li je sredstvo koje ste kupili dobro ili ne, testirajte ga tako što ćete ga sipati u plastičnu posudu i ostaviti u zamrzivaču preko noći – ako se ne zaledi, napravli ste dobar izbor.

Imajte u vidu i to da neka sredstva ne peru dobro vetrobransko staklo zato što su, zapravo, brisači dotrajali. Prvi znak: vi prskate, a staklo ledi. To znači da brisači propuštaju samo vodu koja se izdvojila, a ne i ostatak sredstva za pranje.