REVOLUCIJA U TRANSPORTU ROBE: Kamion bez vozača prešao više od 1.500 kilometara (VIDEO)

Putovanje autonomnog kamiona trajalo je oko 10 sati kraće nego standardna vožnja sa vozačem za volanom.

screenshot/youtube.com/TuSimple

Firma TuSimple, koja se bavi razvojem autonomnih kamiona, izvela je poduhvat prevezavši punu prikolicu lubenica iz Arizone u Oklahomu. Tokom puta dugog 1.528 kilometara, 80 odsto deonice autonomni sistem kamiona je prevezao sam.

Vozač, koji je sve vreme bio u kabini spreman da preuzme kontrolu ako tehnologija otkaže poslušnost, odvezao je ostalih 20 odsto puta. Autonomni sistema TuSimple je optimizovan je za vožnju autoputem, pa mu ja na ostalim saobraćanicama potrebna pomoć vozača.

Budući da vozači “klasičnih” kamiona moraju redovno da se odmaraju, kao i da se zaustavljaju zbog hrane i potreba vozača, putovanje autonomnog kamiona je trajalo oko 10 sati kraće nego standardna vožnja sa vozačem za volanom.

Kod robe kao što su lubenice, važno da stigne sveža, pa TuSimple tvrdi da bi uvođenje bržeg autonomnog transporta povećao prihod poljoprivrednicima i trgovcima, dok bi kupci kupovali svežiju robu, prenosi Revija HAK. Kompanija već ima dvadesetak klijenata koji se oslanjaju na nešto tehnološki jednostavnije poluautonomne kamione.