Rusi nam ne veruju? Neće naš Fiat 500 L

Neće biti lako da se zona slobodne trgovine sa Rusijom proširi i na „fijat 500l", cigarete i stari sir, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Prema njegovim rečima, o visini rudne rente koju NIS plaća u Srbiji biće formirane radne grupe.

– Razgovarali smo o NIS-u i rudnoj renti i dogovor je da oni koji sarađuju te probleme rešavaju. Dogovorili smo formiranje radnih grupa i to ćemo na takav način da rešavamo – rekao je Vučić Radioteleviziji Srbije u Moskvi.

Upitan da li će Rusima, čiji je Gaspromnjeft većinski vlasnik NIS-a, ostati rudna renta od tri odsto, Vučić je odgovorio da bi on „to gledao malo kompleksnije”. Dodao je da su prethodne vlasti su napravile loš aranžman.

– Mi ćemo uspeti da i tako loš aranžman uspeti da koliko, toliko promenimo i napravimo boljim – rekao je Vučić.

Na pitanje da li će NIS preuzeti pančevačku Petrohemiju, Vučić je kao gluposti odbacio navode da će Srbija Rusima pokloniti Petrohemiju.

– Petrohemija je u ogromnom minusu, kapital je negativan, dužni smo 300 plus 240 plus 250 miliona evra… Mi Boga molimo da neko ko može da spusti cenu gasa i primarnog benzina uzme Petrohemiju i sačuva nam 1.750 zaposlenih i može da pravi posao – rekao je Vučić, i podsetio da je to preduzeće jedan od najvećih izvoznika i privrednih subjekata u Srbiji.

Upitan o zahtevu Srbije da se zona slobodne trgovine sa Rusijom proširi i na „fijat 500l”, cigarete i stari sir, Vučić je odgovorio da to neće biti lako i da je „dobio obećanja da će ruska strana to razmotriti”.

– Razgovarali smo i o velikom trgovinskom centru u Moskvi i radu naših građevinskih kompanija ali prvo moramo da napravimo ozbiljne građevinske kompanije i konzorcijum i da se ne sramotimo više na svakom mestu – rekao je Vučić.

Istakao je da nema nikakve sumnje da će Srbiji vrata u Rusiji u ekonomskom smislu biti otvorena.

– Naišli smo na iskren i otvoren odnos i zahvalan sam Rusima na tome – rekao je Vučić.