Kao što se i očekivalo, nova Putinova predsednička limuzina prvi put je javno prikazana na dan polaganja zakletve novog-starog predsednika Rusije.

 

Nakon nekoliko godina najava i više fotografija različitih prototipova, konačna verzija nove Putinove predsedničke limuzine proizvedene u Rusiji ugledala je svetlost dana. 

Automobil kojim se ruski predsednik odvezao na polaganje zakletve, nastao je upravo na inicijativu Vladimira Putina koji je predložio da se na ruskom tržištu pojavi linija domaćih, luksuznih limuzina, MPV modela i terenaca pod objedinjenim nazivom Kortež. 

Ideja je da predsednik ima svoje posebno vozilo, ali da se uporedo sa njim razvije linija za ostale visoke državne funkcionere, uključuju specijalizovana vozila, minivenove i SUV automobile. Deo proizvodnje ovih vozila bio bi dostupan na slobodnom tržištu. 

Konačna verzija Kortež limuzine koju smo videli na inauguraciji spolja izgleda kao kombinacija Mercedesa S klase i modela Rolls-Royce Phantom. 

Pogledajte video (nova limuzina pojavljuje se posle 10 minuta i 30 sekundi od početka snimka):

Prema nezvaničnim informacijama, za pogon je upotrebljen turbopunjeni V12 sa 850 ks, koji je razvijen uz pomoć nemačkog Porschea, a automatski devetobrzinski menjač navodno je ruske proizvodnje.

Što se tiče ostalih vozila iz programa Kortež, u planu su minivan, SUV i jedna manja limuzina, a svaki od ovih luksuznih modela izrađivaće se u serijama od po 5.000 jedinica.loading...