SAVET VOZAČIMA KOJI PRAVE ZIMSKU PAUZU: Pre nego što sednete za volan detaljno proverite automobil

Ako je automobil češće u garaži to ne znači da ne treba redovno da brinete o njemu.

vožnja
pixabay

Postoji nekoliko područja na vozilu na koje treba obratiti pažnju ako sedate za automobil posle dužeg perioda.

1. Motor

Ako želite da vaš automobil besprekorno radi kada sledeći put sednete za volan, to bez ispravnog motora nije moguće. Pogrešno je mišljenje da ne treba da pokrećete motor ili da ga pustite da radi na “prazno” duže vreme nego što krenete. Dovoljno je da radi onoliko koliko vam treba da zakopčate sigurnosni pojas, da očistite staklo i uključite radio. Pre nego što sednete u auto, pogledajte ispod poklopca motora i pogledajte da li nema ispucanih delova ili curenja nastalog zbog hladnoće.

2. Gume

Promene temperature mogu uticati na pritisak vazduha u gumama. Pre nego što ostavite auto na duže vreme, svakako posetite vulkanizera kako se ne bi izduvale tokom stajanja. Kad budete poželeli ponovo da upalite auto, proverite pritisak u gumama kako biste bili sigurni da ih ne morate ponovo naduvavati.

3. Akumulator

Ne morate se brinuti hoće li vam sijalice pregoreti jer nisu korišćene. Međutim, posebnu pažnju treba posvetiti izvoru koji napaja svetla. Akumulator vašeg automobila može se isprazniti ako se ne vozite nekoliko nedelja. Razmislite o kupovini punjača za period kad ne koristite vaše vozilo.

4. Auspuh

Male životinje koje traže sklonište od hladnog vremena mogu se zavući u sve otvorene cevi. Razmislite o prekrivanju auspuha ako planirate da ne koristite automobil neko vreme. Takođe, pre ponovne vožnje bilo bi dobro lagano kuckati po automobilu kako biste upozorili mačke, koje su odlučile spavati ispod vozila radi očuvanja topline.

5. Ulje i druge tečnosti

Pre nego što spremite vozilo, napunite ulje, tečnost za kočnice, rashladnu tečnost motora, tečnost za menjač menjač, ​​antifriz i tečnost za brisače. Kad budete spremni za ponovnu vožnju, proverite je li sve onako kako ste ostavili, a kao posebnu meru predostrožnosti možda ćete hteti ponovno promeniti ulje kako biste bili sigurni da u njemu nema prekomerne vode zbog kondenzacije.