SAVETI ZA VOŽNJU PO VRUĆINI: Ako već morate na put, obavezno vodite računa O OVOME!

Vrućina
Dnevno.rs

U Srbiji su već počeli vreli dani, a osim brige o svom zdravlju, bitno je da povedete računa i o svom četvorotočkašu kako biste mogli bezbedno da vozite u letnjim mesecima. Evo nekoliko praktičnih saveta kako da najefikasnije rashladite automobil, kako da ga pravilno održavate i kako da se ponašate u toku vožnje.

 

Pored stalnog opreza u vožnji i poštovanja saobraćajnih pravila, tokom letnjih meseci, a naročito po tropskim danima kao što je ovaj, treba voditi računa i o ovim stvarima:

Na isti način na koji izbegavate vožnju u noćnim satima, ne treba da se izlažete riziku vožnje u najtoplijem delu dana. Ako nemate izbora, pravite što češće pauze, a prilikom svakog ulaska u vozilo, prethodno ga provetrite.

Vodite računa o klima uređaju u kolima – razlika u spoljašnjoj temperaturi i temperaturi u vozilu treba da bude od pet do 10 stepeni, a idealno je oko sedam stepeni. Takođe, klima uređaj bi trebalo servisirati jednom godišnje, najbolje pred početak letnje sezone.

 

Ne izlazite iz rashlađenog vozila naglo. Prvo isključite klimu i otvorite prozore jer nagla promena temperature može izazvati kolaps i neželjene posledice po ljudski organizam.

 
Unosite u organizam dovoljno vode i bezalkoholnih osvežavajućih napitaka tokom vožnje.

Ako je vaš automobil pre vožnje stajao duže vreme na letnjem suncu, ne krećite odmah! Otvorite sva vrata i sačekajte da se kabina provetri.

Tokom letnjih meseci obavezno zaštitite instrument table i upravljač, kao i ostali enterijer od preteranog pregrevanja. Najednostavnije ćete to izvesti prekrivanjem zaštitnim folijama za sunce.