SITNICA KOJA MOŽE DA VAM SPASE ŽIVOT: Opasnost koja DANAS vreba vozače, a NIJE ALKOHOL NI POSPANOST

Većina ljudi pre nego što sedne za volan ode u WC, proveri da li su poneli novčanik i ključeve, kao i da li imaju dovoljno benzina. Ako se i vi tako ponašate, to znači da propuštate krucijalnu sitnicu koja vam čak može i spasiti život dok ste u saobraćaju.

vožnja
pixabay

Američko istraživanje otkrilo je da vožnja u dehidriranom stanju može da bude jednako opasna kao vožnja pod uticajem alkohola. Zato je vrlo važno, pogotovo kad je toplo vreme, popiti dovoljnu količinu vode pre nego što sednete za volan.

U istraživanju se ispitivalo koliko će grešaka tokom simulirane vožnje ispitanici napraviti zavisno od toga koliko vode su pre vožnje popili.

Prvi dan ispitanici su na svakih sat vremena popili čašu vode i ukupno napravili 47 grešaka, a tokom drugog dana svakih sat vremena popili su samo gutljaj vode i napravili ukupno 101 grešku, dakle – više nego dvostruko. Greške koje su činili bile su, između ostalog, krivudanje u traci, prelaženje preko trake, prekasno kočenje i slično.

Kako su vožnja i ispijanje dovoljne količine vode uopšte povezani? Naime, ljudski mozak ne funkcioniše optimalno kad je organizam dehidriran.

Dehidracija takođe negativno utiče na veštine važne za pravilnu vožnju poput bistrine uma, pravovremene reakcije, fokusiranja, koncentracije pa čak i na raspoloženje. Kad organizmu fali vode mišići takođe ne funkcionišu dovoljno dobro kako bi trebali.