SKANDAL SVETSKIH RAZMERA: Nemačka povlači 630.000 automobila

Audi
pixabay.com

Nemački proizvođači automobila povući će 630.000 automobila sa eropskog tržišta zbog neregularnosti u vezi sa emisijom izduvnih gasova.

 

Kako je vladin izvor kazao, reč je o 630.000 automobila tipa “audi”, “mercedes”, “opel”, “porše” i “folksvagen” zbog nepravilnosti u vrednostima emisije izduvnih gasova.

Nemački proizvođači odlučili su se na takav potez nakon istrage koja je pokrenuta posle otkrivanja skandala sa vozilima kompanije Folksvagen, u kojim aje otkriveno lažiranje nivoa izduvnih gasova.

Istraga je obuhvatala praćenje vrednosti emisije gasova svih modela automobile na putevima u Nemačkoj poslednjih meseci a ministarstvo saobraćaja bi rezultate monitoring trebalo da objavi kasnije u toku dana.

Izvor iz vlade je naveo da je kompanijama rečeno da naprave izmene na uređajima koji isključuju sistem koji odstranjuje štetne okside nitrita iz izduvnih gasova pod određenim temeraturama.

Sistemi za prečišćavanje gasova se isključuju na niskim temperaturama kako bi zaštitili motor ili eventualni akcident, kao što je I dozvoljeno regulativom EU.

 

Međutim, nije jasno da li su neki od proizvođača to koristili kako bi prekršili pravila.

Prema pisanju nedeljnika Špigl, tehnologija u velikoj meri potiče od nemačkog proizvođača auto delova Boš.

Ni predstavnici Folksvagena, niti Opela nisu bili dostupni za komentar te informacije, dok je predstavnik za medije Dajmlera odbio da komentariše te navode, nazvavši ih spekulacijama.

Folksvagen je prošlog septembra priznao da je u svoja vozila instalirao “lažirajuće uređaje” u 11 miliona motora širom sveta, što je bio okidač za planetarni skandal.

Taj sofisticirani softver namerno smanjuje emisiju izduvnih gasova kada je automobil na testiranju.