ŠOKIRAĆETE SE KADA SAZNATE: Evo šta može da se dogodi ukoliko OSTAVITE FLAŠU S VODOM U AUTOMOBILU (VIDEO)

automobil i voda
dnevno.rs/kolaž

Posledice mogu biti fatalne!

 

Većina ljudi sa sobom leti nosi flašicu vode i pri izlasku iz auta, ostave je tamo. Ali, to može da bude i te kako opasno! Iako se to isprva čini nelogičnim jer je voda u flaši, stvar je u okruglom dizajnu, piše Reader’s Digest.

Flaša s vodom je poput lupe, a voda u njoj sadrži svetlost i toplotu zagrejanu do određene tačke. Tačka na sedištu na koju su zraci sunca fokusirani može da se užari do tačke paljenja, dovoljno da materijal sedišta počne da gori.

Čoveku sa snimka se upravo to dogodilo. Snimio je i filmić pokazujući kako. Sedeo je u parkiranom autu i jeo ručak. Odjednom je primetio dim. Kad se zagledao shvatio je da je tačno ispod flaše vode počeo da se razvija plamen.

Bilo je dovoljno vruće da progori sedište – ispričao je. Nije mogao da veruje da se to dogodilo, pa je to uradio još jednom. Sedište mu je progorelo na dva mesta. Ali sva sreća, prvi put je to primetio pre nego je nastala ikakva ozbiljnija šteta.

Iako flaše vode uopšte ne bi trebalo ponovo puniti vodom zbog otpuštanja hemikalija iz plastike u vodu, ako već morate da ih ostavite u autu, onda je najbolje da ih stavite ispod sedišta, gde su daleko od sunca.