SPAS NA DUGUM PUTOVANJIMA: Sprečite pojavu mučnine pomoću saveta stručnjaka

Svako od nas se barem jednom u životu suočio s teškom mučninom tokom putovanja koja se završila povraćanjem. Međutim, stručnjaci su predstavili listu od pet načina kako možete izbeći ovaj neugodan osećaj tokom vožnje avionom, autobusom ili automobilom.

Kofer Putovanje
Pixabay.com

Kako prenosi Gardijan, najvažnije je izbeći okidače, fokusirati se na eksterijer, biti oprezan sa upotrebom određenih lekova, pravilno disati i postepeno se navikavati na duge relacije.

Izbegavajte okidače

Nemojte putovati malim avionima, koji imaju tendenciju da izazovu veće turbulencije od velikih aviona. Ukoliko ste na brodu, držite se sredine, gde je manje gibanja. U automobilu i autobusu najgore mesto za sjedenje je na zadnjem sedištu. Nažalost, ovo je mesto gdje deca obično sede, a ljudi su najviše podložni mučnini u ranom detinjstvu. Odrasli koji pate od migrene su takođe podložniji.

Fokus na spoljašnjoj sredini

Najbolje objašnjenje za mučninu tokom vožnje krije se u tzv. senzornoj teoriji sukoba, koja ga svodi na neusklađenost između onoga što vaše oči vide i informacija o kretanju koje dopiru do unutrašnjeg uha.

– Ukoliko svoj pogled uperite prema prozoru i spoljašnjoj sredini, to može biti od pomoći – kaže Golding.

Dakle, nemojte čitati ili gledati telefon. Pokušajte da zadržite glavu većinu vremena prema spoljašnjoj sredini.

Pažljivo sa lekovima

Lekovi koji se prodaju bez recepta, najčešće antihistaminici, mogu biti delotvorni za tretiranje simptoma vezanih za razna alergijska stanja, ali mogu dovesti do zamagljenja vida i pospanosti, kaže Golding, što nije dobro ako trebate voziti.

Važnost pravilnog disanja

– Kontrolisano disanje je skoro dvostruko efikasnije od lekova. Refleks povraćanja isključuje respiratorni impuls, pa ako se koncentrišete na vaše disanje to može da spreči povraćanje. Vežbajte da vaše disanje bude redovno i dosledno – kaže Golding.

Navikavanje na duga putovanja

Prema rečima stručnjaka, najvažnija stvar u celoj priči temelji se na navikavanju. Najpre krenite na kratka putovanja i vozite se sve do onog trenutka kada počnete osećati mučninu, a onda se zaustavite i odmorite. Zatim se upuštajte u sve duža putovanja kako biste pomerali vlastite granice izdržljivosti.