SPAS TOKOM KIŠNIH DANA: Temeljna provera ovih delova SPREČAVA POPLAVU u vašem vozilu!

Loše dihtovanje vrata ili prozora može biti uzrok poplave u vozilu, čija sanacija zahteva ozbiljan novčani izdatak.

Pixabay

Ukoliko ste prilikom ulaska u vozilo osetili ozbiljnu količinu vode ispod vaših nogu ili na suvozačevom mestu, najpre ustanovite odakle voda dolazi. To mogu biti mesta na prednjem delu automobila, ispod kasete, ili možda male rupe u levom i desnom uglu ispod haube.

Ukoliko je auto parkiran ispod neke lipe ili breze, može se stvoriti mulj. Očistite ga tako što prvo pažljivo skinete gumu za dihtovanje, pa polako podignete rešetku (ukoliko postoji na vašem autu). Onda uklonite sav mulj i prljavštinu. Ako je potpuno začepljen nemojte se iznenaditi kada vidite da tu ima još dosta vode.

Sledeće što treba da uradite jeste da nađete čvrstu žicu, plastičnu cevčicu ili tanku grančicu dužine barem dvadesetak centimetara. Njome otvorite rupe kroz koje voda trebalo da isteče, i iznenadićete se kada vidite ispod prednjeg točka koliko vode je iscurelo. Sve vratite na svoje mesto, rešetku i gumu za dihtovanje. I taj postupak bi trebalo ponoviti na određeni vremenski period.

Voda koja se skupi u kolima usled obilnih padavina koje su postale izuzetno česte u poslednje vreme, može da vam poplavi i elektroniku ili računar, jer se on nalazi veoma blizu kanala u kojem se voda skuplja. Ukoliko primenite postupak koji traje samo nekoliko minuta, sprečićete ozbiljnu štetu na vašem vozilu.