Naučite jednom za svagda! 10 KORAKA uz koje ćete lako staviti LANCE ZA SNEG

Lanci za gume
printscreen/Molydon channel

Da ne biste platili kaznu i još važnije, da biste sprečili da dođe do nezgoda, ne vozite automobil bez zimske opreme!

 

Kada je reč o putovanjima tokom zime, budite izuzetno oprezni i dobro se pripremite.

Sigurno već znate da je za vožnju automobila u zimskim uslovima, kada na putevima ima snega i leda, neophodno da posedujete lance za sneg, koje morate da koristite na deonicama gde je za to postavljena vertikalna signalizacija.

Osim toga, preporučljivo je da ih koristite ako vozite putevima u planinskim ili drugim predelima gde ima dosta snega.

Kod automobila koji imaju pogon na prednjim točkovima, potreban je jedan par lanaca za sneg koji se montira na prednje točkove, dok kod automobila koji imaju pomogn na zadnjim točkovima postoje dve mogućnosti.

Bezbednija i skuplja opcija je da montirate lance na svim točkovima, a jeftinija i manje bezbedna opcija jeste da montirate lance samo na zadnjim (pogonskim) točkovima.

Postavljanje lanaca nije težak posao i prilikom njihove kupovine uvek se dobija odgovarajuće uputstvo za montiranje. Međutim, kada se nađete u situaciji da prvi put stavljate lance, a vremenski uslovi oko vas su loši, postavljanje lanaca vam svakako neće delovati toliko jednostavno.

Česti su slučajevi u praksi da nestručno postavljeni lanci oštete određene delove na motornom vozilu i tako stvore problem vozačima.

Da se ne biste našli u takvom problem, evo uputstva kako da stavite lance na automobil.

1. Lanci za sneg se sastoje iz dva dela – levog i desnog. Svaki deo ima svoj kompleks lanaca koji ide oko leve/desne strane točka.

2. Potrebno je glavnu sajlu (plastificiranu) provući iza točka i razgraničiti levi i desni kompleks lanaca – svaki na svoju stranu.

3. Krajeve sajle spojite iznad točka i lance prebacite preko gazećeg sloja gume, ka spoljnom delu felne.

4. Zakačite unutrašnji obojeni kraj lanca za crvenu kukicu.

5. Povucite kraj crvenog lanca na kome se nalazi gumeni rastegljivi deo i kroz kukicu zategnite lance što je više moguće.

6. Nakon zatezanja, crni gumeni deo zakačite na najudaljeniji deo naspram kukice.

7. Tada ćete primetiti da lanci nisu potpuno zategnuti. Sledeće što treba da uradite jeste da se lagano krećete vozilom desetak metara i ponovite poslednja dva koraka, s tim što ćete sada moći više da zategnete crveni lanac s gumenim krajem.

8. Kada upravljate vozilom sa postavljenim lancima budite posebno oprezni i nemojte prelaziti brzinu od 50 kilometara na sat.

9. Ukoliko prelazite veći broj kilometara sa postavljenim lancima, povremeno zaustavite vaše vozilo i izvršite proveru.

10. Skinite lance za sneg čim dođete na očišćeni asfalt! U slučaju da vozite s lancima po asfaltu, može doći do njihovog oštećenja ili pucanja, kao i do oštećenja delova vozila.

Pogledajte i u videu kako se to radi:

Pored lanaca za sneg, mogu se koristiti i navlake za pneumatike, takozvane čarape. Ove navlake se postavljaju na pogonske točkove putničkih automobila, terenskih vozila i lakih kombija. Poseduju velike prednosti u odnosu na klasične lance za sneg jer se lako postavljaju i zauzimaju minimum prostora.

Prave se od veštačkog tekstila, ne uvećavaju masu točkova i ne postoji mogućnost oštećenja određenih delova vozila, što je sa lancima čest slučaj. Mogu se koristiti i kod vozila koja poseduju ABS sistem i sistem protiv proklizavanja. Takođe, pristaju svim modelima pneumatika.

Pogledajte u videu kako se stavljaju čarape za gume: