STO GODINA ISTORIJE STALO U MINUT: Ovako je tekla evolucija Mazde (VIDEO)

Japanski proizvođač obeležava 100. rođendan zanimljivim videom

Pixabay

Priča o Mazdi počinje pre jednog veka, kada je kompanija za proizvodnju plute “Toyo Cork Kogyo Co.” počela da izrađuje mašine.

Deceniju kasnije, 1933, Mazda je napravila prvo motorno vozilo – tricikl. Ovo vozilo je doživelo veliku popularnost u Japanu, pa je u narednim godinama konstantno unapređivano.

Tokom Drugog svetskog rata Mazda se okrenula proizvodnji oružja, ali je ubrzo nakon okončanja vojnih sukoba nastavila sa izradom komercijalnih vozila.

Kompanija je, međutim, imala ambiciju da proizvodi putničke automobile. Ova ideja je realizovana 1960. godine lansiranjem prvog četvorotočkaša – modela R360.

R360 je postavio temelj daljeg razvoja i proizvodnje putničkih vozila. Usledili su porodica vozila “800”, a zatim, 1967, i čuvena Mazda 110S / Cosmo Sport , kao prvi produkcijski model sa rotacionim motorom.

Ovaj tip motora prezuet je putem licence od nemačke kompanije NSU nekoliko godina ranije.

Rotacioni motori postali su Mazdin zaštitni znak u decenijama koje su usledile.

Kompanija je tokom narednih 50 godina širom sveta prodala skoro 2 miliona automobila sa ovakvim tipom pogona.

Među najznačajnijim Mazdinim modelima su i sportski RX-7, lansiran 1978, roudster MX-5 iz 1989, kao i prva Mazda6, koja se pojavila 2002. godine.

U nastavku pogledajte video u kojem je sažeto 100 godina Mazdine istorije, a u komentarima možete navesti koji je vaš favorit među brojnim modelima koji su obeležili prvi vek ovog japanskog proizvođača.loading...