STOPIRALI ISPORUKU 10 000 VOZILA: U strahu od najezde OPASNOG INSEKTA ne primaju brodove iz Japana!

smrdibuba
pixabay.com

Čak 10 000 automobila koji su brodovima iz Japana krenuli da osvoje tržište Novog Zelanda, ne mogu biti isporučeni u luku zbog najezde smrdibuba.

 

Vlasti na Novom Zelandu nisu dozvolile da tri teretna broda pristanu uz njihovu obalu, zbog opasnosti da bi smrdibube sa plovila mogle da se nasele u ovu ostrvsku zemlju, izveštava CNN. 

Smrdibube su insekti koji se brzo razmnožavaju i uništavaju useve, a otporni su na većinu pesticida. Ova štetočina koja na Novom Zelandu nije domaća vrsta, mogla bi ozbiljno da naruši ekosistem te zemlje, navodi isti izvor. 

Dejvid Vinsen, iz novozelandske Asocijacije uvoznika motornih vozila, kaže da se na pomenuta tri broda nalazi preko 10.000 novih i polovnih automobila iz Japana. 

On tvrdi da za 30 godina koliko radi u automobilskoj industriji nije doživeo ništa slično i da pored pomenutih vozila, njih još 8.000 čeka na utovar u Japanu, da budu transportovani na Novi Zeland. 

Kako bi ubuduće sprečile invaziju stranih buba na ovaj način, novozelandske vlasti uvode novi zakon kojim se uvoznicima nalaže da sva vozila koja se transportuju u tu zemlju iz Japana moraju da budu detaljno pregledana i očišćena od insekata pre nego što se ukrcaju na brodove. loading...