ŠUMSKA ZVER: Ovaj kamion bez vozača prevozi 16 tona tereta! (VIDEO)

Švedski startup Einride predstavio je svoj električni kamion bez vozača koji bi koristili za izvlačenje drva iz šume i na taj način uklonili potrebu za teškim kamionima koji zagađuju

printascreen/youtube.com/Einride

Električni kamioni bez vozača uskoro bi mogli stići u naše šume i na sebe preuzeti težak zadatak izvlačenja drva iz šuma. Švedski startup “Einride” na festivalu brzine “Goodwood” predstavio je T-Log, svoju viziju potpuno autonomni kamioni koji su dizjanirali kao zamenu za velike kamione koji zagađuju ispušnim plinovima. 

Ovaj je kamion nastavak na lanjski model T-Pod i dizajnirali su ga posebno za drvnu industriju te izgleda kao prikolica sa isećenom kabinom. Može prevoziti do 16 tona drva i ne treba mu vozač. Ako treba njime može upravljati čovek koji može biti udaljen i stotinama kilometara, jer je opremljen kamerama, radarom i ima potpuni prikaz čitave okoline.

– Vozačka kabina je ono što čini kamione tako skupim za proizvodnju, a vozač u kabini čini ih skupima za korišćenje – navodi u saopštenju Robert Flak, direktor kompanije. Dodaje da se troškovi mogu drastično smanjiti ako se kabina ukloni.

Što se samog kamiona tiče, T-Log ima bateriju od 300 kWh koja bi mu omogućila 190 kilometara na jednom punjenju. Kad se uzme u obzir domet najjačih električnih automobila, poput Teslinog Modela X, to se ne čini tako velikim dometom, ali ovakvi kamioni često voze tek nekoliko kilometara od mesta utovara pa do pretovara tereta, što znači da bi bili veoma korisni. 

Kompanija planira kamione dovesti u šume već 2020. godine i pregovaraju sa nizom kompanija koje bi bile njihovi korisnici.