Kineski grad Čongćing ima više stanovnika od cele Srbije. Sa svojih 8,5 miliona ljudi, tamošnje vlasti su primorane da pronađu alternativna rešenja za parkiranje. Oni testiraju novi parking, koje ne podseća na konvencionalne parking garaže. Na ovom parkingu je moguće smestiti 70 % automobila više nego na konvencionalnom parkingu, iako govorimo o istoj površini parking prostora.

Kako je to moguće? Na parkiralište površine 400 m2, koje se nalazi u centru za nauku i tehnologiju Čongćing, vozila se postavljaju na pokretne platforme nagete na 30 stepeni. Zato im je potrebna značajno manja površina. Naravno, za ovakvo parkiranje, potrebna je asistencija. Vozač je dužan da pronađe parking mesto i postavi automobil na platformu, koja se kasnije pozicionira na određeno parking mesto i naginje automobil. Tamo gde je do sada bilo parkirano 24 automobila, sada je moguće smestiti 40 automobila, što je povećanje od 70 %.

Iz Kine poručuju, da je plan dalja robotizacija sistema, pa će biti dovoljno da vozač ostavi automobil na ulazu na parking, a ostalo će obavljati roboti. Ova tehnologija je još uvek u testnoj fazi. Ako zažici, mogla bi rešiti problem parkiranja, ne samo u Kini, već u celom svetu.