SVAKO ČETVRTO VOZILO NEISPRAVNO: Danas počinje besplatna akcija pregleda ispravnosti automobila!

gužva
Dnevno.rs/Petar Marković

Vozni park u Srbiji star je u proseku 16 godina, a učešće tehničke neispravnosti vozila u udesima sa smrtnim posledicama je veće od 11 odsto, kažu u MUP-u.

 

Zato Auto-moto savez Srbije u saradnji sa Upravom saobraćajne policije, od 20. do 25. novembra, organizuje tradicionalnu akciju besplatnog pregleda tehničke ispravnosti vozila “Ispravno vozilo – bezbedno vozilo”.

Za poslednjih pet godina na drumovima u Srbiji pojavilo se pola miliona vozila starih u proseku od 10 do 15 godina, većinom uvezenih. Ta vozila često se registruju, iako ne zadovoljavaju osnovne standarde bezbednosti, kažu u MUP-u za RTS.

Povećanim nadzorom, pregledom, ali i čestim akcijama saobraćajne policije pronađeno je čak 25 odsto neispravnih vozila se nalazi u saobraćaju, a sa neispravnim upravljačkim i kočionim sistemom preko 15 odsto.

– Vlasnici vozila bi morali mnogo češće od jednom ili nijednom godišnje da vode računa o svojim vozilima, da vode računa o svom redovnom održavanju, a ne samo kada imaju neki otkaz na vozilu ili kvar da se obrate servisu – navodi Nebojša Arsov, načelnik saobraćajne policije Srbije.

Novi zakon o bezbednosti saobraćaja, koji stupa na snagu od januara, uvodi novinu da se na tehničkom pregledima slikaju vozila i pravi šest fotografija, a za tri godine uvešće se i video-zapis od 15 minuta. Time će se sprečiti takozvani lažni pregledi kada vozilo ne dolazi na tehnički pregled, a registruje se.

– To su napori da se spreči postojeće stanje gde neki dobijaju uverenje o ispravnosti vozila, a da čak nisu ni dovezli svoje vozilo u stanicu za tehnički pregled – objašnjava Damik Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Na tehničkim pregledima biće obavezno i merenje izduvnih gasova, što do sada nije uobičajena praksa, pa mnogi koji su skinuli katalizatore ili imaju neispravna vozila neće moći da registruju vozilo.