Kineski megabus je najavljen kao najefikasniji način za suzbijanje gradskoj gužvi i dostojna alternativa podzemnoj železnici. Posle svega se ispostavilo da je reč o velikoj prevari.

 

Transit Elevated Bus ili kraće TEB  predstavljen je kao projekat gradskog prevoza budućnosti. TEB je ustvari ogromno šinsko vozilo koje se kreće iznad automobila. Prvobitno najavljivan kao megabus kapaciteta 1.200 putnika, prilikom predstavljanja na High Tech Expo-u u Pekingu  “smanjen” je na svega 300 putnika, ali i takav je navodno menjao tek 40 autobusa. 

Nakon što je postao senzacija na internetu, TEB je ubrzo dobio i brojne protivnike. Najčešće mu se spočitavala neupotrebljivost u praksi, posebno ako u saobraćaju postoje vozila viša od dva metra koje ne može “preskočiti”.

Takođe, autori nisu na TEB-u ponudili mogućnost skretanja, niti nekakvu drugu inovaciju. Na priču da je reč o revolucionarnom prevozu pet puta jeftinijem od podzemne železnice, koji će sa 300 putnika ići i preko 60 km/h, neki su ipak naseli. Kako i ne bi kad su pred sobom imali gotovi prototip.

Nekoliko meseci kasnije projekat je naprasno obustavljen. Testni poligon navodno vredan 300 miliona dolara početkom jula je počeo sa demontažom, a sada stižu i nove informacije. Pre nekoliko dana pekinška policija je objavila kako je pokrenuta istraga protiv kompanije koja je predstavila TEB. U sklopu istražnih radnji uhapšeno je tridesetdvoje zaposlenih, među kojima je i Bai Ziming, šef kompanije. Bai je navodno ilegalno prikupljao sredstva od potencijalnih investitora a pritom im obećavao godišnju kamatu od 12 odsto.

Do kraja prošle godine protiv Baija je privatnu tužbu podiglo 72 investitora, koji su uložili oko 19 miliona dolara.loading...