TEMPERATURE SU SVE NIŽE: Ovo je NAJVEĆA GREŠKA koju svi činimo startujući automobil zimi!

Vožnja po snegu
Pixabay.com

Poznato je da većina automobila teško podnosi zimske uslove vožnje, a to dodatno otežavaju neki naši pogrešni postupci.

 

Većina ljudi kada su temperature niske prvo pusti da auto malo radi u mestu kako bi se zagrejao. Međutim, čini se da taj postupak autu više šteti nego koristi, prenosi Business Insider.

Auto trkač Stiven Ćati objasnio je da držanje motora u praznom hodu po velikoj hladnoći, osim što uzalud troši gorivo, oduzima ulje nekim delovima motora kojima je ono ključno, naročito cilindrima i klipovima.

Pod normalnim uslovima, motor radi na mešavinu vazduha i para goriva. Kad ta mešavina uđe u cilindar, klip je komprimuje pri čemu – vrlo pojednostavljeno – dolazi do izgaranja koje onda pokreće motor.

Međutim, kad je napolju hladno, gorivo će teže isparavati. Automobil će to kompenzovati dodajući više goriva u onu mešavinu zraka i para goriva (Ćati to naziva ‘running rich’) i tada počinju problemi.

Problem je u tome što dodajete više goriva u komoru za sagorevanje pri čemu nešto goriva može da dospeti na njene ivice. Gorivo (benzin) je može isprati ulje sa tih zidova komore a to može izazvati oštećenja ako motor u hladnim uslovima radi u leru duži vremenski period – objašnjava Ćati.