TOTALNA DOMINACIJA: Tesla se već prodaje bolje od Jaguara, uskoro prestiže i OVAJ LUKSUZNI AUTOMOBIL

Čim se stabilizovala proizvodnja Modela 3, Tesla je počeo da prestiže po prodaji pojedine tradicionalne proizvođače automobila.

Wikipedia.com/Steve Jurvetson

Prema podacima koje je objavio auto-industrijski analitičar Matijas Šmit (schmidtmatthias.de), američki proizvođač luksuznih električnih automobila – kompanija Tesla, u prvih devet meseci 2018. prodala je ukupno 154.200 automobila (Modela S, X i 3).

U istom periodu godine, Jaguar je isporučio kupcima 136.000 vozila (u ponudi ima čak 7 modela – od čega jedan takođe na struju, I-Pace).

Pošto je iza sebe već ostavio ovog britanskog proizvođača automobila, Tesla polako sustiže još jednu poznatu svetsku kompaniju koja proizvodi modele sa konvencinalnim motorima – nemački Porsche.

Proizvođač iz Štutgarta je u periodu januar-septembar 2018. prodao 196.000 automobila, a Šmit procenjuje da će Tesla već u 2019. prestići Porsche po broju isporučenih vozila u jednoj godini.

Štaviše, Tesla je to već učinio u trećem kvartalu ove godine (period jul-septembar). Naime, u ovom tromesečju prodaja Tesle dostigla je 83.500 jedinica, dok je Porsche isporučio 66.000 automobila, a Jaguar svega 41.900 vozila. 

Za ovakav rezultat zasluge najviše pripadaju Modelu 3 koji je u ovom kvartalu dostigao prodaju od 55.800 jedinica.