TRIKOVI KOJE SVI VOZAČI MORAJU DA ZNAJU: Vozite istu kilometražu, a smanjite potrošnju goriva!

Benzin
sxc.hu

Ovih deset trikova pomoći će vam da smanjite potrošnju goriva, a pri tom ne morate da vozite manje!

 

Za potrošnju goriva nije svejedno koliko je automobil težak, jesu li gume pod adekvatnim pritiskom, kojom brzinom vozite… Ovih 10 trikova koristite da biste smanjili potrošnju goriva, a da se ne vozite ništa manje od uobičajenog.

1. Pazite na pritisak u gumama

Pritisak u gumama je vrlo bitna stavka pa ga redovno proveravajte i držite se propisanog. Uštedećete do pet posto goriva. Gume s preniskim pritiskom uzrokuju veću potrošnju jer imaju veći otpor kotrljanja.

2. Redovno menjajte potrošne delove

Automobilu redovno menjajte potrošne delove. Redovno menjajte ulje u motoru. Prljave svećice, začepljeni filteri i slično povećavaju potrošnju goriva. Održavanjem automobila možete uštedeti čak četiri posto goriva.

 

3. Prazan hod troši gorivo

Gasite motor ako vidite da ćete negde stajati duže od minuta, npr. pred semaforom u većim kolonama. Tako ćete uštedeti više goriva jer automobil, iako miruje, i u praznom hodu troši gorivo.

4. Smanjite grejanje/hlađenje u automobilu

Ako se vozite na kratkim relacijama, ne palite grejanje u automobilu. Dok se zagreje, već ćete biti na odredištu. Na dužim relacijama grejanje držite na nižim temperaturama. Grejanje klimom može vam povećati potrošnju za oko tri posto. Isto vredi i za hlađenje.

5. Loše gume troše više goriva

Izaberite kvalitetne gume. Iako su skuplje, dugoročno se isplati jer gume imaju uticaj na kretanje automobila. Zbog loših guma, a time i otežanog kretanja asfaltom, automobil može da troši više jer mu treba više energije za kretanje.

6. Skinite nosač s krova

Ako na automobilu imate krovni nosač, skinite ga kad vam ne treba jer će tako vozilo biti aerodinamičnije i trošiće oko pet posto manje goriva. Otvoreni prozori na brzini većoj od 50 km/h stvaraju otpor i povećavaju potrošnju.

7. Ne punite rezervoar do vrha

Ako je automobil lakši, trošiće manje goriva jer će trebati manje energije za kretanje. Pogledajte imate li u vozilu ili na njemu neke stvari koje ne morate baš svaki dan voziti sa sobom. Sklonite sve nepotrebno jer ćete sa svakim uklonjenim kilogramom štedeti na potrošnji goriva. Takođe, ne punite rezervoar do vrha jer će automobil i tu dobiti na težini. Na svakih 50 kilograma potrošnja se povećava za jedan do dva posto.

 

8. Pazite na okretaje motora

Smanjite brzinu. Idealna brzina za uštedu je između 75 i 90 km/h uz menjač podešen na petu brzinu. Pazite da su vam okretaji motora na 2000 za automobile na dizelska goriva ili 2500 za benzinske motore.

9. Ubrzavanja troše 20 posto više

Vozite mirnije uz što manje kočenja i ubrzavanja jer nagla ubrzanja troše više od 20 posto goriva u odnosu na staloženiju vožnju. Pratite situaciju ispred sebe i pre kočenja pustite gas. Kad krećete, polako stisnite gas.

10. Tempomatom održavajte brzinu

Tempomat je zgodna stvar kada je ušteda u pitanju. Održava konstantnu brzinu, a to je vrlo bitno za štednju. Ali to važi samo za ravan put ili nizbrdicu. Ne koristite ga na uzbrdici jer u tom slučaju povećava potrošnju goriva.