U NJIMA SU SE VOZILI SAMO BOGATAŠI: Pogledajte PET NAJLUKSUZNIJIH MODELA iz Mercedesove istorije (VIDEO)

Mercedes
printscreen/yt

Od predratnog Mercedesa 540 K do savremenog Mercedes-Maybacha S650 Cabriolet.

 

Nemački proizvođač je u okviru YouTube serijala “Best of Benz” napravio izbor od pet najluksuznijih automobila iz svoje istorije. Izbor je svakako zanimljiv, mada se mnogi neće složiti sa njim.

Na petom mestu ove liste našla se limuzina Mercedes 540 K koja se proizvodila u periodu od 1935. do 1940. Ispod dugačke haube nalazio se 5.4 litarski motor sa 8 redno postavljenih cilindara i 2 karburatora, koji je isporučivao za to vreme moćnih 117 konjskih snaga (86 kW).

Četvrtu poziciju zauzeo je savremeni Mercedes-Maybach G650 Landaulet, ultimativni luksuzni terenac zasnovan na prethodnoj generaciji G klase. Ovaj model izrađen je u svega 99 primeraka a može se opisati kao mešanac G i S klase. Za pogon je upotrebljen V12 bi-turbo motor sa 630 ks (463 kW) i čak 1.000 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Treće mesto pripada ekskluzivnom Mercedesu S600 iz 1959. u kome su se vozili najbogatiji ljudi planete, ali i najznačajniji političari tog perioda i članovi raznih dinastija.

Poziciju broj dva zauzeo je još jedan savremeni izdanak loze Mercedes-Maybach, model S650 Cabriolet. Ovaj automobil spada u sam vrh najluksuznijih automobila sa otvorenim krovom, a zasnovan je na Mercedesu S klase Cabrio.

Na prvom mestu ove kratke liste je legendarni Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupé, kao jedan od najekskluzivnijih modela u automobilskoj istoriji – napravljena su samo dva primerka.

Ovaj Mercedes iz sredine 1950-ith razvijao je za to vreme fantastičnih 290 km/h, a pola veka kasnije poslužio je kao inspiracija za još jedan čuveni model – Mercedes SLR McLaren iz 2003.loading...