U ODABRANOM DRUŠTVU: Na američkoj listi PROBLEMATIČNIH automobila opet se našao model iz Kragujevca!

Vožnja
Pixabay.com

Američki specijalizovani časopis za trgovinu automobilima napravio je listu modela koje treba izbegavati.

 

JD Power u najnovijem istraživanju pod nazivom navodi Tojotu kao predvodnika u kvalitetu sa 10 pobeda u segmentima.

Studija se neprekidno sprovodi već 28 godina, a ove godine je obuhvatila više od 35.000 vozila proizvedenih 2014. godine. Pouzdanost automobila definiše se utvrđivanjem broja problema koje su zabeleženi na 100 automobila u razdoblju od 12 meseci.

Ukupno se detektuje 177 kvarova u osam kategorija.

I dok je industrijski prosek 156 problema na 100 vozila, top 10 najprodavanijih modela u Americi ima 134 problema na 100 vozila. Dobra stvar za Amerikance je to da dva izuzetno popularna modela, Toyota Camry i Ford F-150, i nakon tri godine nisu sklona kvarovima.

Lexus i Porsche su očekivani apsolutni pobjednici sa 110 prijavljenih problema na 100 automobila. Slede Toyota (123 PP100), Buick (126 PP100) i Mercedes (131 PP100). 

Na neslavnom spisku deset najgorih modela čak šest dolazi iz FCA (Fiat Chrysler). Među njima su i pojedini modeli za koje se nikako ne biste nadali da će biti na neslavnoj listi. Tu su se našli Fiat 500L, a vrlo blizu se nalaze Ford Fiesta i Focus. Posebno iznenađuje ulazak Mercedesa CLA koji već godinama ima probleme da sovoji američko tržište. S druge strane C i E klasa su bile i ostale u samom vrhu, a GLK je pobedio je u svom segmentu.

A ako se pitate šta se na automobilima najčešće kvari, odgovor je sasvim jasan. Najveći problem predstavlja elektronika. Sve češće poslušnost otkazuje akumulator, što se pre nije događalo.