UPOZORENJE VOZAČIMA: Kada vozite dete obratite pažnju na ove detalje

S obzirom na to da kreće sezona letnjih godišnjih odmora, posebno vikendom potreban je veći oprez u saobraćaju. Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja poručio je vozačima da ostave telefon, da se vežu i ne sedaju u vozilo pod dejstvom alkohola.

auto-sedište
pixabay.com

Prvi dan vikenda obeležile su dve teške saobraćajne nesreće. Jedna osoba je poginula, a devet ih je povređeno u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila oko 16 sati u trećem tunelu u Sićevačkoj klisuri, dok je u nesreći na auto-putu Beograd-Niš kod Jagodine život izgubilo dete staro 14 meseci, a bebini roditelji su povređeni.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja ukazuje da svake godine u letnjem periodu pogine 170 ljudi.

– Ovo može svakome da se desi. Nema nervoze, potrebno je obezbediti decu. Ležanje na zadnjem sedištu ne treba da se radi, deca treba da budu vezana u bezbednosnom sedište – navodi Okanović, a prenosi RTS.

Okanović je, pozivajući se na informacije sa terena, rekao da je u vozilu u kom je stradalo 14-mesečno dete postojalo sigurnosno sedište, ali da nije bilo dobro pričvršćeno.

– Sigurnosno sedište se ne koristi zbog kazne, već da bi dete u slučaju nesreće preživelo – rekao je Okanović.

Inače, beleži se trend smanjenja saobraćajnih nesreća, čemu su doprineli i novi putevi. Ponašanje čoveka i njegova svest ostaju najveći problem.

– Ako napravite rizičan potez, to je kao da ste ušli u kladionicu i na tiket položili svoj život – rekao je Okanović i poručio vozačima da ostave telefon u pretincu, da se vežu i ne sedaju u vozilo pod dejstvom alkohola.

Govoreći o kritičnim tačkama, Okanović je rekao da su to najviše deonice Ibarske magistrale i pravca ka Crnoj Gori.

– Ibarska je velika crna tačka, na kojoj je velika frekvencija saobraćaja. U pitanju je infrastruktura koja to opterećenje ne može da podnese – objasnio je Okanović.