UPOZORENJE ZA SVE VOZAČE: Parkiranje u hladu jednako je opasno kao i ostavljanje automobila na suncu!

parking
pixabay.com

Svake godine zabeleži se nekoliko slučajeva dece ili kućnih ljubimaca koji preminu zbog prevelike vrućine u automobilima.

 

Naučnici iz Arizone su nakon eksperimenata dokazali kako se opasna temperatura u vozilu može postići već nakon sat vremena prženja na suncu, ali i da opasnost predstavlja parkiranje u hladu.

Telesna temperatura dvogodišnjaka ostavljenog u automobilu može narasti do 40 stepeni Celzijusovih nakon samo sat vremena, a to može dovesti do toplotnog udara, tvrde naučnici s Arizona State Universityja (ASU) koji su proveli ispitivanja na temperaturama između 36 i 41 stepeni kako bi utvrdili koliko se brzo vozila mogu zagrejati.

Za to su koristili šest automobila različitih veličina i boja koje su parkirali i micali sa sunca. Pokazalo se da se manja vozila mnogo brže zagrevaju, a nakon sat vremena temperatura iznad 47 stepena zabeležena je u svim automobilima.

U hladu je prosečna temperatura bila oko 40 stepeni, ali je nakon dva sata bila jednako opasna kao na suncu, pokazuje istraživanje koje je objavljeno u časopisu Temperature. 

– Naučnici su pokazali kako se volani na suncu zagreju na temperaturu od 52 stepena nakon sat vremena, a kontrolne ploče do 69 stepeni. Istraživanje je pokazalo da čak “i parkiranje vozila u hladu može biti smrtonosno za malo dete. Disanje u automobilu stvara dodatni efekt zbog veće vlažnosti u vazduhu, zbog čega se teže rashladiti znojenjem  – rekla je Nensi Selover, klimatologinja s ASU-a. 

Koautorka istraživanja Dženifer Vanos naglasila je kako ljudi mogu stradati i na temperaturama ispod 40 stepeni, isakavši kako neke žrtve toplotnog udara mogu imati trajne posledice po mozak i druge organe.