Uskoro će se automobili trkati bez vozača (VIDEO)

Suštinu koncepta automobilskih sportskih takmičenja čine trkačke performanse vozila i veština vozača. Da li bi trke automobila uopšte imale smisla ako iz jednačine izostavimo čoveka koji upravlja vozilom?

Mnogi proizvođači automobila rade na tehnologiji samoupravljajućih vozila koja će se u budućnosti koristiti u svakodnevnom saobraćaju. Među njima je i Audi koji planira da primeni sistem ograničene autonomne vožnje 2016. godine u sledećoj generaciji modela A8.

Kako bi pokazao javnosti koliko je napredovao u razvoju ovih sistema, Audi se odlučio za demonstraciju koja se razlikuje od uobičajenih test vožnji samoupravljajućih vozila.

Nemački proizvođač opremio je Audi RS7 auto-pilotom i izvezao ga na stazu u Hokenhajmu gde je ovaj automobil pokazao svoje mogućnosti bez vozača, pri brzinama koje se postižu na trkama.

Demonstracija je održana u nedelju, uoči završne trke nemačkog DTM šampionata, a robotizovani automobil kretao se brzinama i do 240 km/h.

Pogledajte detalje iz vožnje Audija RS7 na stazi Hokenhajm:

 

Audi je na ovaj način pokazao da tehnologija autonomne vožnje ne mora da bude ograničena samo na manje, putne brzine, već da je efikasna i pri maksimalnim brzinama koje sportski automobili razvijaju na trkačkoj stazi.

Iako se RS7 provezao stazom na kojoj osim njega nije bilo više automobila, sledeća faza u razvoju auto-pilota mogla bi da uključi i druga robotizovana vozila koja bi se istovremeno kretala po pisti i takmičila između sebe.

Tako je test vožnja Audija RS7 otvorila je i jedno hipotetičko pitanje – da li ćemo u budućnosti biti svedoci automobilskih trka bez vozača i koliko bi takva takmičenja uopšte imala smisla?loading...