UZALUD POKUŠAVALI DA GA PROBUDE: Vozač prespavao 45 kilometara i izazvao paniku na auto-putu (VIDEO)

Vozači u Kaliforniji ostaju šokirani na auto-putevima, jer je proteklog vikenda prijavljeno nekoliko slučajeva vozača koji su spavali za volanom „tesle“, dok su kolima upravljali auto-piloti.

Beta/AP

Jedan od snimaka postavljen na Reditu pre par dana pokazuje kako se beli automobil „Tesla” polako kreće drumom, dok njegov vozač čvrsto spava.

– Nisam mogao da verujem. Spavao je tokom špica u Zalivskoj oblasti San Franciska – napisao je korisnik koji je napravio snimak.

Kaže da su ostali vozači uporno trubili pokušavajući da ga probude i da su uspevali par puta, ali bi odmah utonuo nazad u san.

Da je ovo problem koji nije ograničen na jednog neodgovornog vozača pokazalo se ponovo tokom vikenda, kada je Šon Miladinovič snimio još jednog vozača kako spava u „Tesli” na auto-putu 405.

Miladinovič kaže da je primetio vozača u okrugu Orandž i zvao saobraćajnu policije. Oko 45 kilometara kasnije na putu iz San Klementeo ka San Pedru, Miladinovič ističe da je vozač i dalje spavao.

– Shvatio sam da je čvrsto spavao. Zatvorene oči, ruke ni blizu volana – rekao je Miladinovič za En-Bi-Si.

Uprkos tome što sistem auto-pilota ima napredne bezbednosne opcije, iz „Tesle“ ističu da to nije „samovozeći sistem”.

– Auto-pilot je namenjen za korišćenje kada je vozač u potpuno budnom stanju, koji drži ruke na volanu i spreman je da preuzme vožnju u svakom trenutku. Dok koristite auto-pilota, vaša je dužnost da ostanete oprezni i imate kontrolu nad automobilom – saopštili su iz kompanije.