VEČITA LETNJA DILEMA: Saznajte KAD i KOLIKO goriva treba da sipate u auto tokom žestokih vrućina

Čak i tokom vrelih dana, svi moraju da izvršavaju svoje svakodnevne zadatke, uključujući i sipanje goriva u automobil. Ali, da li toplota predstavlja opasnost za ispunjavanje ovog zadatka?

Automobil
Pixabay.com

Na društvenim mrežama postoje priče o tome da rezervoar automobila može eksplodirati tokom vrućine. Pred vama je razotkrivanje tog mita i saveti o tome kako da rashladite auto i smanjite potrošnju goriva u vrelom talasu.

Da li je opasno sipati gorivo u auto na velikim vrućinama?

Kako nam dolaze topli dani, vozači se pitaju da li sipanje goriva u automobil može biti opasno. Postoje neke priče da rezervoar može da eksplodira, ako ga po vrućem vremenu napunite do vrha. Ovo nije tačno. Stručnjaci su potvrdili da ne postoji opasnost od sipanja goriva po vrućini.

Šta je istina o punjenju rezervoara za gorivo po vrućini?

Sistem za gorivo na automobilu je izgrađen tako da može izdržati temperature koje dolaze od zagrevanja goriva, tako da nema rizika od eksplozije. Čak i ako napunite rezervoar, vaš automobil neće eksplodirati. Vozačima se zapravo preporučuje da po vrućinama češće pune rezervoare, kako bi smanjili rizik od nestanka goriva na užarenom putu. Automobili se testiraju u ekstremnim vremenskim uslovima, tako da se mogu suočiti i sa vrućim i sa hladnim vremenom.

Da li se auto može oštetiti na vrućini?

Vozačima se savetuje da paze na vožnju u toplijim danima, ne samo zbog rizika od aspiracije na putevima koji su pregrejani, već i zbog rizika od oštećenja automobila. Određeni delovi automobila se mogu ugasiti na vrućinama, ali možete preduzeti neke korake da to sprečite. Ulje i sredstvo za hlađenje motora su obavezni tokom vrelih dana.

Klima može smanjiti ekonomičnost potrošnje goriva u automobilu, ali neki stručnjaci savetuju da je bolje da korsitite klimu, nego da ostavite prozore otvorene jer to izaziva veći otpor povećavajući količinu goriva koju koristite. Kod sporijih brzina spuštajte prozore, a pri bržim brzinama koristite klimu i tako ćete imati uobičajenu potrošnju goriva.