VIDEO: Da li je novi Smart bezbedan i koliko?

Veličina automobila nekada je igrala presudnu ulogu u bezbednosti putnika u slučaju saobraćajne nesreće. Bezbednosni standardi i tehnologije od tada su napredovali, tako da i najmanji novi automobili sada moraju da zadovolje visok novi bezbednosti prilikom sudara.

Saznanja o tome koliko su bezbedni novi modeli najčešće dobijamo na osnovu testova koje sprovode nezavisne organizacije poput evropskog EuroNCAP-a ili američkog IIHS-a.

Ipak, pre nego što neki novi model bude podvrgnut njihovim simulacijama sudara, automobilske kompanije vrše sopstvena ispitivanja kako bi proizvod koji stigne do kupca bio što bezbedniji.

Pre predstavljanja novog modela, proizvođači žele da se uvere da automobil koji su napravili zadovoljava sigurnosne standarde. Niske ocene na EuroNCAP i IIHS testovima donele bi negativan publicitet i glavobolje menadžmentu.

Kompanija Daimler, koja je vlasnik Mercedesa, ali i marke Smart, želela je da pokaže da je nova generacija malog gradskog automobila uprkos svojim dimenzijama bezbedna u slučaju udesa. To su demonstrirali kroz test čeonog sudara Mercedesa S klase i modela Smart ForTwo.

S klasa važi za jedan od najbezbednijih automobila na tržištu i teža je više od dva puta od Smarta. Prilikom sudara automobili su se kretali brzinama od po 50 km/h dok je preklapanje čeonih površina iznosilo 50 odsto.

Pogledajte kako je novi Smart ForTwo prošao na ovom testu:

 

Prema Daimleru, test je pokazao da je kabinski prostor Smarta ostao očuvan sa odličnim šansama za preživljavanje putnika.

U toj kompaniji tvrde da je Smart ForTwo, kada je reč o bezbednosti, prilikom konstruisanja prošao isti razvojni proces kao i novi Mercedesi S klase i C klase.

– Konstrukcija ‘ćelije’ u kojoj se nalaze putnici predstavlja osnovu za visoke bezbednosne standarde prilikom sudara Smarta. Ona osigurava efikasnu apsorpciju energije kod čeonog sudara – objašnjavaju u Daimleru.

Iako je reč o veoma malom automobilu, dugačkom ispod 3m, konstuktori kažu da novi Smart ima maksimalnu moguću zonu gužvanja koja služi za rasipanje energije sudara.

Za konstrukciju kabine Smarta korišćen je čelik ultra visoke čvrstoće, a osim uobičajenih sigurnosnih pojaseva i vazdušnih jastuka, u standardnu opremu između ostalog spada i vazdušni jastuk za kolena vozača.

Preostaje nam da vidimo kako će se novi Smart ForTwo pokazati na EuroNCAP testu, ali i prilikom strogih IIHS testiranja, s obzirom da će Daimler ovaj model ponuditi i na američkom tržištu.