Na godišnjoj tehnološkoj konferenciji kompanija Boš otkrila je kako misli da sredi problem s muljanjima kilometrima prilikom prodaje polovnih auta.

 

Nekad odvijač i pažljivo vraćanje kilometar sata unatrag, danas laptop s kablom spojenim na OBD II priključak i automobil koji je u Nemačkoj imao 256.000 odjednom ima 106.000 kilometara u online oglasu kod nas. Skidanje kilometara jedna je od najčešćih praksi nepoštenih trgovaca polovnih auta, a Boš, kompanija čiji su delovi i komponente u velikom broju automobila, tvrdi da ima rešenje za to.

Kompanija je najavila da će tehnologijom znanom kao blockchain sprečiti prevaru. Ona osigurava korisnicima sigurno deljenje podataka putem interneta bez uključivanja treće osobe. Blockchain se temelji na vrsti decentralizovane baze podataka koja unesene informacije distribuira na hiljade računara. Zbog toga je nemoguće falsifikovati podatke. 

Plan je boriti se protiv te prevarantske prakse pomoću digitalnog zapisnika distribuiranog na veliki broj računara. Automobili redovno šalju očitanja sa svojih brojača kilometara tim računarima preko jednostavnog konektora. Putem aplikacije na pametnom telefonu vlasnici automobila mogu proveriti stvarnu kilometražu u svakom trenutku i uporediti je s prikazom u vozilu.

Ako žele da prodaju svoj automobil, može da im se izda potvrda o tačnosti kilometraže automobila. Takođe je moguće podeliti tu potvrdu na internetu, npr. na internetskoj platformi za prodaju automobila.