U slučaju da vozač kojeg kontroliše policajac, zatraži nalog na uvid, policajac mora da izda prekršajni nalog, podnese prijavu nadležnom organu za učinjeno delo, ali i da podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, prenosi “RTS”.

Građani će ubuduće imati pravo da, protiv rešenja komunalnog policajca, upute žalbu Gradskom veću u roku od 15 dana od dostavljanja rešenja. Nova ovlašćenja odnose se i na nadzor i kontrolu parkiranja naročito bahatih vozača.

Pomoćnik gradonačelnika Goran Vesić kaže da je nekoliko puta rekao komunalnoj i saobraćajnoj policiji da vodi računa o stajanju u žutoj traci.

– Tu se često dešava da se koči saobraćaj. U Beogradu bi saobraćaj bio bar 10 do 20 odsto brži kada se ne bi dozvoljavalo ovima divljacima da upale četiri žmigavca i stoje sa strane. To se dešava. Vi dobro znate šta se dešava na tramvajskim šinama. Tako da ćemo morati da povedemo više reda da bi ulice bile propusnije – rekao je Vesić.

Ako policajaci uoče nepropisno parkirano vozilo, mogu narediti vozaču da ga odmah ukloni. Ali ga na to od sada mogu upozoriti i komunalci.

– Sada sa ovim obaveštenjem građanin koji se zatekne u komunalnom prekršaju obavešten je na osnovu čega i zbog čega će represivno biti delovano protiv njega – rekao je komunali policajac.

S druge strane, pripadnici Komunalne policije učestvovaće i u spasilačkim akcijama i pružaće pomoć drugim organima prilikom otklanjanja posledica elementarnih i drugih nepogoda.

Policajci će dobijati ovlašćenja kada pomoć ugroženima ne mogu da pruže nadležni gradski organi i ovlašćene organizacije.