Iako je početkom godine najavljeno povećanje cena putarina za 10 odsto, to se neće dogoditi jer se sa tom odlukom "Puteva Srbije" nije saglasila Vlada Srbije.

 

Naime, novi cenovnik trebalo je da startuje već prvog februara, a po njemu bi vozači za korišćenje auto-puta od Beograda do Niša, umesto 730 dinara, morali da izdvoje oko 800 dinara. Ipak, prvobitno odbijanje ne znači da se ovaj predlog neće ponovo naći na dnevnom redu, jer “Putevi Srbije” ne odustaju u svojoj nameri.

Nadzorni odbor ovog preduzeća je još u januaru prosledio predlog Vladi, ali njihove molbe, na sreću vozača, ni ovog puta nisu uslišene, prenose Večernje novosti.

HAOS NA GRANICAMA: Na Batrovcima se čeka 8, kod Šida 5 sati

– Nismo još dobili dozvolu da korigujemo cene, kao što smo planirali, od februara, ali se

nadamo da će nam premijer, ipak, odobriti poskupljenje narednih meseci. Cene nisu menjane od februara 2008. godine, iako godinama tražimo od Vlade da odobri skuplju vožnju auto-putem – kaže v.d. direktora “Puteva Srbije” Zoran Drobnjak.

Poslednji put su odbijeni 2013. godine. U međuvremenu su, kako ističe Drobnjak, rasle cene materijala, energenata i opreme koji se koriste za održavanje auto-puteva i ostalih saobraćajnica. On navodi i da Srbija za putnička vozila ima najnižu cenu putarine po pređenom kilometru u odnosu na ostale evropske zemlje koje koriste isti sistem naplate.

Srbija je sa 0,03 evra po kilometru putarina duplo jeftinija u odnosu na cene u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Portugaliji. Više cene od Srbije imaju i Turska, Grčka, Italija,

Španija i Francuska.

Dok Srbija ne zna šta će sa VIŠKOM u javnom sektoru, ova opština ima NEDOVOLJNO ZAPOSLENIH

Kalkulacija “Puteva” je bila da će ove godine inkasirati 19,1 milijardi dinara, a da će povećanje cene u tom preduzeću doneti 1,6 milijardi dinara više zaodržavanje puteva.

Zatvoren sistem
Od 1. novembra prošle godine počeo je da funkcioniše zatvoren sistem za naplatu putarine po pređenom kilometru, na deonici Stara Pazova – Sirig. Do tada je putarina od Beograda do Novog Sada koštala 240 dinara, a sada vozače putovanje na istoj relaciji košta 190 dinara.loading...