VOZAČI, OBRATITE PAŽNJU: Šest vrsta obuće u kojima ne smete da vozite

Razne stvari ne bismo smeli da radimo dok vozimo. Ne smemo da telefoniramo, jedemo, šminkamo se... Ali, često zaboravljamo da za sigurnu vožnju treba da odaberemo i prikladnu obuću.

Pixabay

Zato je važno znati koja obuća nije sigurna za vožnju. Ovo je obuća koju bi trebalo da izbegavate za vožnju.

1. Japanke

Japanke su najopasnija obuća za vožnju.

– Opasnost kod ovakve vrste obuće je da donji deo lako može zapeti ispod papučice ili može skliznuti sa stopala. A, to može biti jako opasno i nesigurno ako treba da stisnete kočnicu ili gas kada vam se to dogodi – objašnjava Ronit Tehrani, jedan od vlasnika autoškole u Pensilvaniji.

2. Kućne papuče

Kada treba samo da odete do najbliže prodavnice, verovatno odlučite da ostanete u kućnim papučama, ali nemojte to raditi. Kućne papuče su jednako opasne kao i sandale jer nemaju zatvoren gležanj i u bilo kojem trenutku mogu lako skliznuti sa stopala.

3. Cipele s platformom

– Ravne cipele su sigurnije jer je stopalo bliže papučicama pa možete bolje stisnuti pedale i odrediti količinu pritiska. Ali, ako vozite s cipelama s debelom platformom, možete slučajno promašiti papučicu, stisnuti dve odjednom ili stisnuti prejako ili preslabo – rekao je Adams.

4. Štikle

S obzirom na to da u njima nije lako ni hodati, onda ne bi trebalo biti čudno da one nisu idealne za vožnju.

– Da biste imali kontrolu nad papučicama, vaša peta treba biti celom površinom na podu – kaže Adams.

Kada nosite štikle, peta ima samo mali dodir s dnom. One imaju i drugih nedostataka kao stavljanje stopala u neudoban i neprirodan položaj od onog na kojeg ste navikli.

5. Nove cipele

Ovo može biti malo čudno, ali da bi izbegli neprijatna  iznenađenja tokom vožnje, morate da znate kako se osećate u obući koju nosite za vreme vožnje.

– Tek kupljene cipele mogu biti jako neudobne, a poslednja stvar koju želite je da vam cipela sklizne s papučice – upozorio je Adams.

6. Bez cipela

Verovatno znate da vožnja bez obuće nije najsigurnija. Ako ste navikli da vozite s cipelama, vožnja bez njih može biti jako strana, a to nije ono što želite da osetite za vreme vožnje.

– Ako vozite bez obuće teže vam je da stisnete papučicu nego kada vozite s cipelama. Bosonoga vožnja mogla bi da utiče na vreme kočenja i tako vas izloži riziku – rekao je Adams.

No Tehrani priznaje da je bosonoga vožnja bolja opcija od vožnje u navedenoj ili jako neudobnoj obući, jer omogućuje bolju kontrolu nad papučicama. Međutim, bolje ju je izbegavati.

Kakvu obuću nositi?

Postoji nekoliko stvari na koje treba paziti. Stopalo treba biti zatvoreno, a peta treba biti celom površinom na podu. Najsigurnija je ravna obuća i cipele s tanjim đonom. Dobra opcija su udobne patike, baletanke ili mokasine. Neke cipele su i posebno dizajnirane za vožnju.

Adams i Tehrani savetuju da u svom automobilu uvek imate par udobnih cipela, koje su prilagođene za vožnju i da pre vožnje obavezno promenite obuću.loading...