Zato je važno znati koja obuća nije sigurna za vožnju. Ovo je obuća koju bi trebalo da izbegavate za vožnju.

1. Japanke

Japanke su najopasnija obuća za vožnju.

– Opasnost kod ovakve vrste obuće je da donji deo lako može zapeti ispod papučice ili može skliznuti sa stopala. A, to može biti jako opasno i nesigurno ako treba da stisnete kočnicu ili gas kada vam se to dogodi – objašnjava Ronit Tehrani, jedan od vlasnika autoškole u Pensilvaniji.

2. Kućne papuče

Kada treba samo da odete do najbliže prodavnice, verovatno odlučite da ostanete u kućnim papučama, ali nemojte to raditi. Kućne papuče su jednako opasne kao i sandale jer nemaju zatvoren gležanj i u bilo kojem trenutku mogu lako skliznuti sa stopala.

3. Cipele s platformom

– Ravne cipele su sigurnije jer je stopalo bliže papučicama pa možete bolje stisnuti pedale i odrediti količinu pritiska. Ali, ako vozite s cipelama s debelom platformom, možete slučajno promašiti papučicu, stisnuti dve odjednom ili stisnuti prejako ili preslabo – rekao je Adams.

4. Štikle

S obzirom na to da u njima nije lako ni hodati, onda ne bi trebalo biti čudno da one nisu idealne za vožnju.

– Da biste imali kontrolu nad papučicama, vaša peta treba biti celom površinom na podu – kaže Adams.

Kada nosite štikle, peta ima samo mali dodir s dnom. One imaju i drugih nedostataka kao stavljanje stopala u neudoban i neprirodan položaj od onog na kojeg ste navikli.

5. Nove cipele

Ovo može biti malo čudno, ali da bi izbegli neprijatna  iznenađenja tokom vožnje, morate da znate kako se osećate u obući koju nosite za vreme vožnje.

– Tek kupljene cipele mogu biti jako neudobne, a poslednja stvar koju želite je da vam cipela sklizne s papučice – upozorio je Adams.

6. Bez cipela

Verovatno znate da vožnja bez obuće nije najsigurnija. Ako ste navikli da vozite s cipelama, vožnja bez njih može biti jako strana, a to nije ono što želite da osetite za vreme vožnje.

– Ako vozite bez obuće teže vam je da stisnete papučicu nego kada vozite s cipelama. Bosonoga vožnja mogla bi da utiče na vreme kočenja i tako vas izloži riziku – rekao je Adams.

No Tehrani priznaje da je bosonoga vožnja bolja opcija od vožnje u navedenoj ili jako neudobnoj obući, jer omogućuje bolju kontrolu nad papučicama. Međutim, bolje ju je izbegavati.

Kakvu obuću nositi?

Postoji nekoliko stvari na koje treba paziti. Stopalo treba biti zatvoreno, a peta treba biti celom površinom na podu. Najsigurnija je ravna obuća i cipele s tanjim đonom. Dobra opcija su udobne patike, baletanke ili mokasine. Neke cipele su i posebno dizajnirane za vožnju.

Adams i Tehrani savetuju da u svom automobilu uvek imate par udobnih cipela, koje su prilagođene za vožnju i da pre vožnje obavezno promenite obuću.loading...