Vozači, oprez! Pooštrene kazne, zbog ovih grešaka se ide direktno u zatvor

Bahata vožnja, velika količina alkohola, prekoračenje brzine, vožnja bez odgovarajuće kategorije za vozilo - od 1. marta vodi vas direktno kod sudije za prekršaje koji na licu mesta određuje kaznu, možda i zatvor.

Prema novom Zakonu o prekršajima, ako od ponedeljka napravite teži saobraćajni prekršaj, možete da budete privedeni sudiji za prekršaje koji vam na licu mesta određuje kaznu. Ukoliko je ne platite odmah, idete u zatvor.

Time se izvršnost stavlja ispred pravosnažnosti, a možete da se žalite tek kada platite kaznu ili je odslužite u zatvorskoj jedinici.

Kazne se kreću od 100 hiljada do 150 hiljada dinara, a ako toliki novac nemate kod sebe, imate pravo na jedan telefonski poziv.

Zoran Pašalić, predsednik Prekršajnog apelacionog suda kaže da se time izbegava zastarelost postupka za najteža dela.

– Jer lica koja učine teška dela protiv bezbednosti saobraćaja, svesna obzirom da nije povećan rok zastarelosti po novom zakonu, na svaki način će izbegavati da dođu pred lice pravde. Na ovaj način to se izbegava. Apelujem na građane da vode računa da će u konkretnim slučajevima sigurno biti procesuirani po hitnom postupku – rekao je Pašalić za RTS.

Iz MUP-a podsećaju da je taj postupak i do sada važio za vozače iz inostranstva, koji čine teže prekršaje na srpskim putevima.

Načelnik Saobraćajne policije Dragiša Simić kaže da je to za saobraćajnu policiju novina koju pozdravljaju.

– Mi ćemo sve svoje resurse usmeriti ka bahatim vozačima, mi ćemo te vozače da privedmo pravdi da oni shvate da nema više šale jer bahatom vožnjom oni ne ugrožavju samo sebe, već i druge – istakao je Simić.

U Komitetu za bezbednost saobraćaja kažu da više neće biti mogućnosti da se promenom adrese ili izbegavanjem sudskog poziva izbegne kazna. Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže da nije samo bitno kolika je zaprećena kazna, već koliko brzo kazna stiže do onoga ko ju je zaslužio.

– Mi takođe očekujemo da će se praksa promeniti u tom smislu da će se povratnicima izricati zatvorske kazne umesto novčanih, a ako su u pitanju višestruki povratnici da se primenjuje mera oduzimanja motornog vozila bez obzira na to ko je vlasnik vozila – rekao je Okanović.

Svaki četvrti vozač čini najteže prekršaje

Na osnovu novog Zakona o prekršajima, očekuju se i veći prihodi u budžetu, jer najteže prekršaje, svake godine, čini svaki četvrti vozač, a u sudskim postupcima koji traju godinama više od 50 odsto slučajeva zastari.loading...