Vozači, PAŽNJA – Obavezno osiguranje poskupelo za 45 odsto

Narodna banka Srbije odobrila je poskupljenje polise zakonom obaveznog osiguranja od auto-odgovornosti za čak 45 odsto.

Ovo poskupljenje predložilo je Udruženje osiguravača Srbije (UOS), i to samo mesec dana nakon katastrofalnih poplava koje su zadesile našu zemlju i uništile na hiljade domova i automobila, a stupa na snagu 1. jula, piše Kurir.

Vera Vida, predsednica Centra za zaštitu potrošača Srbije, smatra da su se na ovaj korak odlučili kako bi nadoknadili izdatke nakon poplava. Ona smatra da je takav namet nekorektan u vreme kad su ljudi bez posla, kad su im plate smanjene ili ih uopšte ne primaju i kad su mnogi pretrpeli ogromne gubitke u prirodnim katastrofama.

– Mislim da su se osiguravajuća društva odlučila na ovakav korak kako bi povratila izdatke koje su imala nakon poplava. Nerealno je da to rade na ovakav način. Koliko znam, osiguravajuće kuće nikad nisu radile sa gubitkom s obzirom na to da je mnogo osiguranih vozila kojima se nikad ništa nije desilo – objasnila je ona i naglasila da država ne sme da dozvoli ovo abnormalno poskupljenje.
I Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja se ne slaže sa planom povećanja cena, jer se smanjio broj saobraćajnih nesreća i žrtava na putevima Srbije.

– Tarifa osiguranja bi trebalo da prati stepen rasta ili smanjenja rizika u saobraćaju. Ako se on smanjuje, nelogično je da se cena osiguranja povećava – objašnjava on.
Iz UOS su rekli da poskupljenje nema nikakve veze s poplavama i da osiguravajuća društva godinama traže dozvolu za poskupljenje.

– NBS je to tek sad odobrio, a nove polise osiguranja od auto-odgovornosti u Srbiji će i posle poskupljenja biti najjeftinije u Evropi – na primer, Makedonija će imati osiguranje 30 odsto skuplje od Srbije – naglašavaju u UOS-u.