VAŽAN JE I IZGLED VOZILA: Na evropskim putevima dominiraju 4 boje

Statistika govori o ukusu kupaca

automobili
pixabay.com

Čak 78 odsto automobila koji su proizvedeni prošle godine ima belu, crnu, sivu ili srebrnu spoljašnjost, dok je preostalih 22% novih vozila bilo ofarbano hromatskim bojama.

Sa oko 160 nijansi, plava je lider u raznolikosti boja za automobile, dok je najviše četvorotočkaša u svetu 2019. obojeno u belo, pokazuju rezultati Izveštaja o automobilskim bojama za 2019. godinu koje je objavio nemački BASF.

Čak oko 39 odsto automobila proizvedenih prošle godine bilo je ofarbano u belo, pa je bela time potvrdila vodeću poziciju na listi najpopularnijih boja za automobile, a koju drži već dugi niz godina.

Ipak, vozači koji žele da pokažu svoju individualnost i originalnost, pre će se odlučiti za plavu ili crvenu, pa je ovim bojama ofarbano 9, odnosno 7 odsto automobila proizvedenih u 2019.

Na vrhu popularnih farbi za automobile nalaze se i crna, siva i srebrna, kojima je u zbiru ofarbano 39 odsto automobila proizvedenih 2019. godini, a novina je da braon i bež prošle godine prvi put pronalaze mesto među omiljenim bojama među ljubiteljima četvorotočkaša.