VOŽNJA AUTO-PUTEM NE MORA DA BUDE NAPOR: Bićete savršeno bezbedni ako ispratite 12 zlatnih pravila!

autoput
Beta

Auto-putevi su ubedljivo najbolji i najbrži način da automobilom stignete do željene destinacije. Oni su statistički i najsigurniji od svih drumskih puteva. Međutim, zbog visoke prosečne brzine, automobilske nezgode koje se dešavaju na auto-putevima su daleko opasnije.

 

Auto-putevi su ubedljivo najbolji i najbrži način da automobilom stignete do željene destinacije. Oni su statistički i najsigurniji od svih drumskih puteva. Međutim, zbog visoke prosečne brzine, automobilske nezgode koje se dešavaju na auto-putevima su daleko opasnije.

Prema informacijama britanskog udruženja za bezbednost u saobraćaju, na njihovim auto-putevima prosečno gine jedna osoba na svakih 50 sudara, dok na drugim putevima jedna osoba izgubi život na svakih 70 saobraćajnih nezgoda.

Putovanje auto-putem može biti i prilično stresno ako se vozite u nepoznatoj državi ili regionu, a posebno ako do cilja morate da promenite nekoliko istih.

Kako biste izbegli problematične situacije, pridržavajte se zlatnih saveta za vožnju auto-putem:

1. Isplanirajte na vreme vaše putovanje, a posebno kada se uključujete i isključujete sa auto-puta. Na taj način vam se neće desiti da morate brzo da reagujete kad naiđete na željeno uključenje ili isključenje.

2. Nemojte voziti prebrzo i levu traku (ili trake) koristite samo kada pretičete.

3. Proverite da li držite odstojanje od dve sekunde. Refren pesme “Last night a DJ saved my life” može poslužiti u tu svrhu.

4. U slučaju vlažnog kolovoza, duplirajte rastojanje.

5. Uvek budite na oprezu – “skenirajte” put ispred vas kako biste na vreme uočili neku nepredviđenu situaciju.

6. S vremena na vreme, gledajte u retrovizore. Ovo je posebno bitno kada se krećete po autoputu s tri ili više traka. Kada želite da preteknete neko vozilo, budite sigurni da iza vas, u preticajnoj traci ne ide drugo vozilo daleko brže od vas i čiju brzinu ne možete da procenite.

7. Uvek koristite migavce kada želite da promenite traku.

8. Izbegavajte bilo kakvo ometanje. Pričajte mobilnim telefonom samo ako morate i isključivo na legalan način. Zvuk iz “radija” ne sme biti preglasan, a izbegavajte i da jedete ili pijete dok vozite.

9. Pravite kraće pauze na svaka 2-3 sata. Tada možete nešto pojesti i popiti, ali nemojte preterivati.

10. Posebnu pažnju obratite na deonicama koje prolaze kroz ili oko većih gradova, jer je tu saobraćaj intenzivniji.

11. S druge strane, “prazan” auto-put može da “uspava” vozača. Neobavezan razgovor s putnicima može pomoći u tim situacijama, kao i žvaka ili bombona u ustima.

12. Ako vidite da ćete promašiti uključenje ili isključenje, nemojte pokušati da izvedete neki rizičan manevar, jer to može dovesti do saobraćajne nesreće. Nastavite do sledećeg isključenja i vratite se. Ako imate navigaciju u kolima, ona će vas brzo odvesti na željenu trasu.loading...