VOŽNJA U ZIMSKIM USLOVIMA: Zbog ova četiri razloga, ostavite motor da se zagreje pre polaska

Motor automobila
pixabay

Svaki vozač zna da je poželjno ostaviti motor da radi pre nego što započne vožnju u zimskim vremenskim prilikama. Ovo su konkretni razlozi zbog kojih je važno pustiti mašinu da se zagreje.

 

Zagrevanje motornog ulja

Ulje u motoru koji ne radi u dužem vremenskom periodu,  ostaju zgusnuto i na dnu, pa mu je potrebno od 10 do 30 sekundi kako bi krenulo da cirkuliše u mašini. Na nižim temperaturama ono postaje gušće, tako da period zagrevanja traje duže. Motorno ulje je veoma važno jer smanjuje trenje između delova motora, a svakom vozaču je bitno da ulje cirkuliše u motoru na najbolji mogući način.

Većina proizvođača ulja i maziva preporučuju da odložite početak vožnje do 30 sekundi posle paljenja, jer tada motor postiže radnu temperaturu pa lakše radi u lošim vremenskim prikikama.

Tela se na toploti šire

Ovo pravilo važi za gotovo sva tela pa i za metal. Inženjeri ga uzimaju u obzir prilikom izrade delova motora, kako bi se prilagodili na određena odstupanja.  Na primer, cilindar i klip su napravljeni sa različitim koeficijentima termičkog širenja, što znači da drugačije reaguju na temperaturne razlike. Kada se automobil pokrene, a motor nije postigao radnu temperaturu, njegovi delovi su podložni habanju.

Emisija štetnih gasova

Kada startujete vaš motor pri nižoj temperaturi vazduha, mašina radi sa većim brojem obrtaja, kako bi se brže zagrejao katalizator i u kraćem vremenkom intervalu smanjila emisija štetnih gasova.

Čuvajte gume vašeg automobila

Pre vožnje u zimskim uslovima, nije motor jedini segment vašeg auta, koji bi trebalo da se ugreje. Hladne i tvrde gume, znatno smanjuju opseg kontrole nad vozilom, pa imajte to na umu kada sednete za volan vašeg automobila.loading...