VOŽNJA ZIMI: Proverite ove stavke na vašem automobilu, kako vas ne bi izneverio i u najhladnijim danima

Sneg
Pixabay.com

Temperature vazduha su sve niže, često i ispod nule, pa je krajnje vreme da, ako to već niste učinili, proverite u kakvom je stanju vaš automobil. Ako je redovno servisiran, ne biste trebali imati problema, ali ako već neko vreme niste bili u servisu, svakako se preporučuje provera najbitnijih stvari za zimsku vožnju.

 

Hladnije vreme automobili teže podnose, pogotovo jutra koja su najhladnija, a toga nepripremljeni vozači postanu svesni tek kad zakasne na posao jer nisu uspeli pokrenuti automobil. Upravo je to najčešći razlog problema sa kolima u toku zime, a konkretan uzrok je najčešće neispravan akumulator.

Provera akumulatora, koji u proseku traje od 4 do 6 godina, vrši se na uređaju koji meri kapacitet. Ako je akumulator u celosti napunjen, dakle ima napon od barem 12,6 volti, a potpuno je prazan i treba ga zameniti ako ima manje od 11 volti. Cene akumulatora kreću se u rasponu od 5 do 15 hiljada dinara u zavisnosti od kapaciteta i proizvođača.

Osim akumulatora, za startovanje motora važno je i stanje alternatora. Zato treba očistiti kleme i proveriti jesu li svi kablovi dobro postavljeni.

Kako bi se izbeglo zaleđivanje sistema dovoda goriva, posebno kod starijih vozila, poželjno je prekontrolisati ima li zaostale vode, nastale kondenzacijom u letnim mjesecima.

Ako je tokom letnje sezone iz bilo kog razloga u sistem hlađenja motora dolivana voda, nužno je prekontrolisati gustinu rashladne tešnosti i njenu otpornost na niske temperature. Manjak antifriza, odnosno njegova slaba koncentracija na niskim temperaturama, može uzrokovati smrzavanje tečnosti u  motoru, pa dolazi do pucanja i velikih troškova. Prosečno trajanje antifriza je tri godine, a možete ga proveriti u svakom servisu, ali i sami pomoću posebnog uređaja. Zamena u servisima košta od 900 do 1800 dinara. Da se usled niskih temperatura vrata vašeg auta ne bi “zalepila”, premažite na vreme gumene površine adekvatnim sredstvom.