ZA SVE POSTOJI REŠENJE: Ako vam padavine POPLAVE AUTO, možete ga spasiti sa nekoliko pametnih postupaka!

Poplava u automobilu
Printscreen

Poplave mogu stvoriti ozbiljna oštećenja na motoru, električnim instalacijama i enterijeru vašeg vozila.

 

Izborite se i sa najvećom štetom uz pomoć ovih pet saveta

1. Ne pokušavajte upaliti automobil

Iako je teško odoljeti želji da proverite radi li vaš auto, tako ćete nepovratno oštetiti automobil ukoliko je voda ušla u motor. Najsigurnije je auto “odvući” kod servisera na proveru.

2. Pokušajte odrediti koliko je duboko auto bio potopljen

Nakon jakih kiša i poplava ta je voda izuzetno prljava i nakon povlačenja ostavlja blatnjave i prljave tragove. Na autu ostaju blatnjavi tragovi spolja i iznutra. Ako voda nije prešla donju rivicu vrata (prag), najverojatnije ćete proći bez problema. Brojne osiguravajuće kuće štetu će proglasiti “totalnom” ako je nivo vode došao do donje strane instrument-table (ispod upravljača).

3. Kontaktirajte svoju osiguravajuću kuću

Osiguranje od poplave pokriveno je u većini osiguravajućih paketa pa ćete u tom slučaju gotovo uvek proći sa naknadom za štetu, ako ne potpunom onda delimičnom.

4. Probajte osušiti i očistiti unutrašnjost

Ako je voda ušla u automobil, prvo trebate otvoriti sva vrata i prozore i staviti suve peškire na pod kako bi upili vodu i uklonili blato. Važno je što pre isušiti automobil i zbog toga izvadite sve natopljene delove poput presvlaka i sedišta. Ako ne možete peškirom, koristite i usisavač koji usisava vodu. U zavisnosti od natopljenosti enterijera i mogućoj vlagi, možda će biti potrebno i zameniti brojne delove unutrašnjosti.

5. Proverite ulje, filter vazduha i električne sustave

Ako primetite kapljice vode na “štangici” ulja ili pak uočite povećanu količinu ulja u motoru, najbolje je ne pokretati motor. Takođe, savetuje se da automobil “odvučete” do servisera koji će zameniti ulje i tečnosti, kao i vazdušni filter. Ako se motor čini “sigurnim” za pokretanje, proverite sve električne komponente, uključujući svetla, pokazivače smera, klima uređaj, radio, električne brave, prozore, čak i lampice instrumenata. Bilo kakvo neobično ponašanje automobila u vožnji ili pri promeni stepena prenosa može nagovestiti neki električni problem.