ZAŠTO BISTE PLAĆALI VIŠE? Primenite ovih 10 SAVETA za drastično smanjenje POTROŠNJE GORIVA!

Gorivo Benzin Pumpa
Pixabay.com

Pored toga što će pomoći da automobil održavate u dobrom stanju tokom dužeg vremenskog intervala, ovi saveti će vam pomoći da uštedite pozamašnu svotu novca koju svakodnevno trošite za benzin.

 

Kada je reč o potrošnji goriva, veoma je važno koliko je automobil težak, jesu li gume pod adekvatnim pritiskom i kojom brzinom vozite.

Ovo su 10 korisnih saveta a ukoliko ih primenite, smanjićete  potrošnju goriva, a da pritom kvalitet vožnje ostane na istom nivou.

1. Pazite na pritisak u gumama

Pritisak u gumama je vrlo bitna stavka pa ga redovno proveravajte i držite se propisanog. Uštedećete do pet odsto goriva. Gume sa preniskim pritiskom uzrokuju veću potrošnju jer imaju veći otpor kotrljanja.

2. Redovno menjajte potrošne komponenete

Pre svega, redovno menjajte ulje u motoru. Prljave svećice, začepljeni filteri povećavaju potrošnju goriva. Održavanjem automobila možete uštedeti čak četiri odsto goriva.

3. Prazan hod troši gorivo

Gasite motor ako vidite da ćete negde stajati duže od jednog minuta. Na primer, pred semaforom u većim kolonama. Tako ćete uštedeti više goriva jer automobil, iako miruje, i u praznom hodu takođe troši gorivo. 

4. Smanjite grejanje/hlađenje u automobilu

Ako se vozite na kratkim relacijama, ne palite grejanje u automobilu. Dok se zagreje, već ćete biti na odredištu. Na dužim relacijama grejanje držite na nižim temperaturama. Grejanje klimom može povećati potrošnju za oko tri odsto. Isto važi i za hlađenje.

5. Loše gume troše više goriva

Izaberite kvalitetne gume. Iako su skuplje, dugoročno se isplati jer gume imaju utjecaj na kretanje automobila. Zbog loših guma, a time i otežanog kretanja asfaltom, automobil može trošiti više jer treba više energije za kretanje.

6. Skinite nosač sa krova

Ako na automobilu imate krovni nosač, skinite ga kad vam ne treba jer će tako vozilo biti aerodinamičnije i trošiće oko pet odsto manje goriva. Otvoreni prozori na brzini većoj od 50 km/h stvaraju otpor i povećavaju potrošnju. 

7. Ne punite rezervoar do vrha

Ako je automobil lakši, trošiće manje goriva jer će trebati manje energije za kretanje. Pogledajte imate li u vozilu ili na njemu neke stvari koje ne morate baš svaki dan nositi sa sobom.

Sklonite sve nepotrebne stvari jer ćete sa svakim uklonjenim kilogramom štedeti na potrošnji goriva. Takođe, ne punite rezervoar do vrha jer će automobil i tu dobiti na težini. Na svakih 50 kilograma potrošnja se povećava za jedan do dva odsto. 

8. Pazite na obrtaje motora

Smanjite brzinu. Na primer, idealna brzina obrtaja motora na 2000 za automobile na dizel goriva ili 2500 za benzinske motore.

9. Ubrzanje troši 20 odsto više

Vozite mirnije uz što manje kočenja i ubrzanja jer nagla ubrzanja troše više od 20 odsto goriva u odnosu na staloženiju vožnju. Pratite situaciju ispred sebe i pre kočenja pustite gas. Kada krećete, polako pritiskajte gas.

10. Tempomatom održavajte brzinu

Tempomat je zgodna stvar kada je ušteda u pitanju. Održava konstantnu brzinu, a to je vrlo bitno za štednju. Ali to važi samo za ravan put ili nizbrdicu. Ne koristite ga na uzbrdici jer u tom slučaju povećava potrošnju goriva.