Želite 10.000 dolara? Evo kako ćete da ih osvojite

Ako mislite da ste vešti sa kompjuterom, ovaj novac može biti vaš!

Luksuzni električni automobili kalifornijske firme “Tesla motors” su uneli revoluciju u automobilsku industriju svojim okološkim pogonom i inovativnim tehnologijama, međutim, koliko je zapravo bezbedno posedovati moderan automobil koji je izložen napadima hakera. Upravo na ovo pitanje će odgovoriti hakeri koji će na predstojećoj “SyScan” konferenciji u Pekingu pokušati da hakuju kompjuter “tesla model S” automobila.

Na konferenciji koja se održava u Pekingu 16. i 17. jula će biti izložen “tesla model S” i nekoliko kompjutera koje će zainteresovani hakeri moći da iskoriste za hakovanje računara električnog automobila za nagradu od 10.000 dolara.

Oni koji uspeju da preuzmu kontrolu nad kompjuterom automobila bi mogli da urade sve od prikazivanja sajtova na centralnoj konzoli “modela S” do daljinskog upravljanja vozila, a kao što se i dalo pretpostaviti, “Tesla motors” ne stoji iza ovog projekta, niti ga podržava.

U prošlosti su vlasnici ovog skupocenog automobila uspevali da prodru u njegov kompjuter, ali to nije naišlo na odobravanje kalifornijske firme koja je u jednom slučaju i upozorila vlasnika da bi mogao da ošteti svoje vozilo.

U svakom slučaju, firma Elona Muska je prilično ozbiljno shvatila bezbednost kompjuterskog sistema u svom automobilu pošto je tokom njegove izgradnje zaposlila bivšeg stručnjaka za bezbednost u Eplu, Kristin Paget.