Želite da polažete vožnju? EVO ŠTA JE SVE POTREBNO DA ZNATE

mercedes
Pixabay.com

Rešili ste da polažete vožnju? Čestitamo Vam na takvoj odluci, a evo šta će Vas sve sačekati do dobijanja vozačke dozvole.

 

Iako se može činiti da se auto škola relativno lako bira, praksa pokazuje da to nije uvek slučaj. Može Vam se desiti da dobijete lošeg instruktora te da vožnju polažete i po nekoliko puta ili pak da budete obučavani na vozilu koje se stalno kvari.

Zato je veoma važno da se pre konkretne odluke dobro raspitate koja to auto škola ima najbolji odnos cene i kvaliteta. Ako vršite pretragu na internetu, proverite koju tačno školu najviše hvale. Istovremeno, raspitajte se i koja je to auto škola među Vašim poznanicima, prijateljima i rođacima dobila najviše pohvala.

Za sam izbor biće najvažniji instruktori koji moraju biti profesionalci sa iskustvom, ali i vozni park koji mora zadovoljiti sve standarde. Dobro upamtite i sve o časovima obuke, kako ne biste imali propuste u učenju.

Obuka – teorijska i praktična

Teorijska i praktična obuka sastoji se od po 40 časova teorije i obučavanja same vožnje, najpre na poligonu a zatim u saobraćaju, i to je nešto što svaka auto škola mora da ispuni, te nipošto ne pristajte na priče o manjem broju časova.

Kada se savladaju časovi teorijske obuke, bilo bi dobro da uradite lekarski pregled čiji rezultati važe godinu dana, kako biste imali pokriveno vreme do samog polaganja praktičnog dela ispita.

U toku obuke možete u bilo kom trenutku biti obučeni i polagati ispit iz prve pomoći, a mesta gde se ista procedura obavlja su Crveni krst i Hitna pomoć.

Polaganje ispita

Samo polaganje ispita zahteva specijalnu pripremu. Teorijski ispit radi se sat vremena, pitanje se različito boduju i ukupan iznos bodova iznosi sto. Ranije je bilo potrebno osvojiti minimum devedeset, a od početka 2016. 85 bodova (85% ispita) kako bi se isti položio.

Treba dobro voditi računa i biti koncentrisan na samom ispitu jer neka pitanja zahtevaju i više odgovora, a posebna preporuka je i da, nakon što Vas auto škola teorijski obuči, sami pronađete testove na internetu koje ćete raditi kod kuće, kako biste postali sigurni u svoje znanje i predupredili eventualne propuste.

Praktični ispit dolazi nakon praktične obuke, koja bi bilo dobro da bude završena sa nekoliko uzastopnih časova tik pre samog polaganja. Sam ispit sastoji se od polaganja na poligonu i u saobraćaju, to jest na gradskim ulicama.

Kao razlog padanja ispita često se navodi panika, te se potrudite da na sam ispit dođete odmorni, siti i skoncentrisani, u udobnoj obući, i da razmišljate samo i isključivo o vožnji, bez straha šta komisija misli o svakom Vašem pokretu.

Dobijanje dozvole

Kada položite i praktični deo obuke, auto škola će Vam izdati uverenje o položenom vozačkom ispitu, koje ćete dostaviti MUP-u na teritoriji opštine u kojoj živite. MUP će Vam izdati privremenu vozačku dozvolu koja traje godinu dana, što je vreme u toku kog svaki put kada vozite morate imati pored sebe osobu sa položenim vozačkim ispitom u kolima.

Nakon ovog perioda, izdaje Vam se vozačka dozvola.loading...